Värmländskt på Liljevalchs firas med blomsterkonst | Region Värmland

Värmländskt på Liljevalchs firas med blomsterkonst

[PRESSMEDDELANDE] Lövrutor och blomsterspiror till midsommar

Den här tiden är blad och löv som mest fyllda med färg, och lagom till midsommar visar länshemslöjdskonsulent Carina Olsson hur man kan lägga vackra lövrutor, ett slags blomsterkonst på golvet.
Samtidigt är hennes rum Sväva på rosa moln veckans temarum på Liljevalchs konsthall, och Carina Olsson är på plats för att berätta.

Tid och plats:
Måndag 18/6 kl 11 på Region Värmlands ljusgård, Lagergrens gata 2 på Kanikenäsbanken
Eller: tisdag och onsdag 19/6-20/6 på Liljevalchs konsthall i Stockholm, kl 11.30-16.30
Under tisdag och onsdag den 19:e till 20:e juni kommer Region Värmlands länshemslöjdkonsulent finnas på plats på Liljevalchs konsthall i Stockholm för att visa hur man på traditionellt sätt smyckar till livets fester, som midsommar. Hon visar både hur man lägger lövrutor på golvet och hur man kan binda spännande blomsterspiror för bordsdekoration.
Aktiviteten är en del i den stora utställningen, Hemslöjden på Liljevalchs, där Carina Olsson ansvarar för rummet Sväva på rosa moln, som är utställningens temarum under vecka 25. Rummet kan visas för pressen under tisdagen och onsdagen av Carina.
Det är ett kärleksrum, med verk av bland andra värmländska Lars Larsson, Helena Bengtsson, Tor Cederman med flera. Totalt sju värmländska slöjdare och konsthantverkare kommer att medverka i programverksamheten på Liljevalchs under sommaren. Under onsdagen finns Täljarstugan i Karlstad på plats för att tälja kärleksgåvor.I konsthallen finns även de löv som tillverkats av bland annat en mängd värmlänningar.
Specialvisning i Karlstad
För den som är intresserad visar Carina även teknikerna i Karlstad, i Region Värmlands ljusgård på måndag kl 18 vid entrén på Lagergrens gata 2, där hon lägger lövrutor och binder blomsterspiror.

Lövrutor är en gammalo tradition inför sommarkalas, som midsommarfester eller bröllop.
Av blad, löv och blommor lägger man mönster på golvet, till exempel i form av hjärtan eller blommor. En vuxen kan göra ramen, och barn kan fylla i med sina egna plockade växtskatter.
Carina Olsson gör även blomsterspiror, som är en dekoration där man binder blommor runt en trästomme som kan stå på bordet i en träfot.

Carina Olsson, länshemslöjdskonsulent Region Värmland, tel 070-33 113 64
Maria Östergren, kommunikatör Region Värmland, tel 054-701 10 21