Årets Värmlandsförfattare prisas

[PRESSMEDDELANDE] På fredag slår Värmländsk Bokmässa återigen upp portarna – denna gång i Karlstad CCC. Under mässans första dag delas priset Årets Värmlandsförfattare ut, samtidigt med Region Värmlands litteraturstipendium.

Det var på mässan Bok och Bibliotek i Göteborg i september som både pristagaren och stipendiaterna tillkännagavs. Men det är på fredag som de får ta emot pris och stipendier.
Det är pristagaren själv, Hanna Jedvik, som klockan tio på fredag inviger mässan. En halvtimme senare, klockan 10.30, får hon ta emot priset Årets Värmlandsförfattare av regionrådet Tomas Riste. Samtidigt delar han ut Region Värmlands litteraturstipendium på 50 000 kronor som i år går till Enel Melberg och Lars Andersson.
Mässan håller öppet mellan klockan 9.30 och 16.30 under fredag och lördag 1–2 november. På plats är mängder av utställare och mässprogrammet innehåller omkring 80 punkter. Det är fri entré till mässan för alla under 26 år.

Motivering Årets Värmlandsförfattare:
“För nerv och intensitet i gestaltningen av unga människors smärtpunkter. Hanna Jedvik har utsetts till Årets Värmlandsförfattare 2013. 2010 utkom hennes första ungdomsbok Snart är jag borta, som 2012 följdes av den kritikerhyllade Kurt Cobain finns inte mer. Hanna Jedvik väjer inte för det svåra, smärtsamma i unga människors liv. Det finns en andlöshet i hennes gestaltning som är ovanlig hos en ungdomsboksförfattare. Hon skriver om djup vänskap och trofasthet, om kärlek och längtan bort från småstadens trångsynthet.”

Motiveringar Region Värmlands litteraturstipendium:

Lars Andersson – De levandes land
“Likt Klarälvens färd genom landskapet, än bred och sävlig, än vindlande och oberäknelig är släktens och de enskilda människornas liv genom århundradena i byn Hedås i Värmland. Lars Andersson har med sitt breda släktepos Vid Storälven för alltid ritat in Hedås vid Klarälven på Värmlands litterära karta. För den avslutande delen De levandes land belönas han med Region Värmlands författarstipendium 2013.”

Enel Melberg – Separator
”För sin bok Separator, där hon på ett oupphörligt fängslande sätt skildrar de egna upplevelserna av att som liten lämna sitt hemland Estland och komma till Sverige. Enel Melberg beskriver tillvaron i det nya landet både ur barnets och den vuxna kvinnans perspektiv. Separator är en bok som handlar om och gestaltar exil, identitet, tillhörighet och språk. Det är också en bok som är skriven på en noggrant utformad och mycket vacker prosa.”

Tid för invigning: Fredagen 1 november kl 10.00
Tid för prisutdelning: Fredagen 1 november kl 10.30