Värmlandsdagar i Washington DC | Region Värmland

Värmlandsdagar i Washington DC

[NYHET] Fredagen den 4 april invigs värmlandskonstnären Ingalena Klenells stora glasinstallation Homeland på House of Sweden i Washington DC. Det är den tredje utställningen på temat Värmland – stories to be told. 

Över 200 gäster är inbjudna till fredagskvällens invigning. På plats finns en värmlandsdelegation med landshövding Kenneth Johansson, regionråd Tomas Riste, Värmlands museums chef Åsa Hallén, glaskonstnären Inglalena Klenell samt författaren Lars Andersson, högaktuell med böckerna Lomjansguten och Uppenbarelser. Värmland är också representerat av Klässbols linneväveri. Konstnärer, författare, företagare och representanter från det offentliga livet i Sverige och USA möts och bygger relationer som stärker Värmland som kulturregion.

Under lördagen den 5 april arrangeras en Värmlandsdag som är öppen för allmänheten. Lars Andersson kommer då att läsa ur sina böcker och Ingalena Klenell berättar om sin utställning. Besökare ges också möjlighet att prova på traditionellt svenskt fika i House of Swedens sommarcafé.

– Utställningen är ett unikt tillfälle att få visa Värmland i Washington, säger Kenneth Johansson, landshövding. Ingalena Klenells utställning ger oss ett smakprov vad vi har i Värmland och det är mycket glädjande att Värmlands museum satsar offensivt. 

– Det är fantastiskt att Värmland har fått chansen att visa upp sig som den starka kulturregion vi är, här på House of Sweden. Det ger oss också fina möjligheter att fortsätta utveckla värdefulla relationer inför framtiden, säger Tomas Riste, regionråd.

Homeland är en del i ett större projekt som rör relationen mellan Sverige och USA. Ingalena Klenell har under femton års tid besökt USA och intervjuat svenskättlingar. Homeland undersöker begrepp som hemlängtan och nostalgi kring det lämnade landet liksom lättnad. Utställningen kommer att ha fokus på vattnet och dess kraft och möjligheter till transport.

– Jag har arbetat med projektet i många år och det ska bli roligt att få visa utställningen på House of Sweden – en viktig plats för det som rör relationen mellan Sverige och USA, säger Ingalena Klenell.

– I går återvände jag till den adress på W 29th Street på Manhattan där jag för 40 år sen sökte min fars halvbror, Folke Favnesbane, som emigrerade som 16-åring i början av 1920-talet. Nu kommer min berättelse om honom och hans bröder även den till USA, uppläsning i Washington på lördag, och med musik av en indisk-amerikansk vän. Ska bli märkligt och roligt, säger Lars Andersson.

Under 2014 anordnar svenska ambassaden i Washington DC en rad arrangemang på temat Going Glocal. Det handlar om att se lokala möjligheter sprungna ur globaliseringen. Programmet bygger på frågor som stod i fokus när President Barack Obama besökte Sverige förra året, exempelvis fri handel, global utveckling, klimat och hållbarhet.

Värmlands museum har särskilt bjudits in för att visa Värmland med konst och kultur, och har valt att bland annat lyfta fram svenskt 1700-tal genom von Echstedtska gården och svensk glaskonst genom Ingalena Klenell. Under våren visas också filmen Monica Z på D.C. Film Festfestival och i juni blir det en konsert med Rigmor Gustavsson.

– Jag är stolt över att få visa Värmland med tre riktigt fina utställningar, säger Åsa Hallén, chef för Värmlands museum. Vi passar också på att knyta närmare kontakt med National Geographic och Center for Art, Design and Visual Culture (CADVC) i Baltimore för framtida utställningssatsningar.

Värmland finns representerad på House of Sweden till och med mitten av juni.