Direktlinje från Karlstad till Frankfurt

[NYHET] Värmland kommer att få en flyglinje direkt till Frankfurt, en av Europas största flyghubbar. Flyglinjen gör att det enkelt går att resa från Karlstad till till 78 länder och 235 destinationer över hela världen. Flyglinjen kommer att skötas av den brittiska operatören BMI Regional.

– Att vi får en direktförbindelse från Karlstad till Frankfurt – en internationell flygplats med ett världsomspännande nätverk och 400 avgångar per dag är unikt. Vi har jobbat under flera år för att få till en sådan här förbindelse och lyckats tack vare ett gott samarbete mellan flygplatsen, näringslivet och det offentliga. Vi är mycket glada att vi säkrat det bästa som finns att erbjuda, säger Peter Landmark, vd Karlstad Airport.

Samarbetet med BMI Regional innebär att det går att boka biljett direkt från Karlstad till alla 235 destinationer utan att behöva hämta ut sitt bagage förrän på slutdestinationen. Flyglinjen startar den 26 maj med en avgång per dag tur och retur söndag-fredag. Efter sommaren blir det två avgångar per dag måndag-fredag och en avgång på söndag. Flygningarna kommer att skötas av den brittiska operatören BMI Regional i flygplansmodellen Embraer 145 med 50 platser. Biljettpriset kommer att vara från 995 kronor enkel resa.

– Just Frankfurt har varit den mest önskvärda hubben när vi har talat med företag som är beroende av flyget. Frankfurt är Europas tredje största flygplats sett till passagerarantal. Där finns bra förbindelser till såväl USA, Asien och andra europeiska städer. Detta blir vår direktlänk med Europa och det är upp till företagen att bevara den och hålla den levande, säger Frida Johansson, vd Handelskammaren Värmland.

– Flyglinjen kommer också att vara mycket betydelsefull för turismen och mötesindustrin eftersom man lätt kan komma till Karlstad från stora delar av världen. Besöksnäringen är en av våra snabbast växande näringar och har stor betydelse för tillväxten. Jag är väldigt glad över att vi lyckats få till det här genom bra samverkan med näringslivet, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.

– Värmland är Sveriges fjärde största exportregion. 25 procent av alla anställda i Värmland jobbar i ett företag som verkar på en internationell marknad. Att ha direktflyg till en internationell hubb gör Värmland till en attraktiv plats att bedriva verksamhet. Därför är detta en angeläget för hela Värmland, säger Catarina Segersten Larsson, regionråd.

– Det är i många fall en förutsättning för de internationella företagen att kunna bedriva en livskraftig verksamhet, så flyget har stor betydelse både för att trygga sysselsättningen och utveckla näringslivet i Karlstad och Värmland ytterligare, fortsätter Per-Samuel Nisser.

– Nu måste näringslivet visa att vi är beredda att aktivt nyttja flyglinjen så mycket vi bara kan. Det här är oerhört positivt för oss som har hela världen som arbetsfält och idag tvingas till långa bilresor för att ta oss till en internationell flygplats, säger Boo Rundqvist, kommunikationschef vid Uddeholms AB.