Det värmländska berättandet och musiken en succé i Washington | Region Värmland

Det värmländska berättandet och musiken en succé i Washington

[NYHET] Det var idel lovord och glada miner bland de 200 amerikanska gästerna när ”Värmland” återigen visat sig från en av sina bästa sidor i House of Sweden i Washington DC under onsdagskvällen. 

De inbjudna gästerna njöt av värmländsk musik och berättelser framförda av Musikhögskolan Ingesund vid Karlstads universitet och Region Värmland under rubriken ”Stories to be told: Selma Lagerlöf and Fanteladda – a musical saga from Värmland”. Men det var inte bara publiken som njöt.

– Vi fick jättefin respons från publiken, det var ett utbyte och vi njöt lika mycket som gästerna. Det var härligt och häftigt att få komma hit och spela, säger Jonas Jansson, gitarrist och student vid Musikhögskolan Ingesund.

A taste of Värmland

Sveriges ambassadör i USA, Björn Lyrvall, inledde kvällen med att berätta att han är mycket glad och stolt över att Värmland sedan i februari har haft utställningar och arrangemang i ambassadens eventlokaler.

– Värmland har en plats i alla svenskars hjärta. Därför är det extra roligt att vi har möjlighet att låta en amerikansk publik i Washington ta del av kulturen musiken, musikerna, berättelserna och berättarna från landskapet, sa Björn Lyrvall i sitt välkomsttal.

Regionrådet Catarina Segersten Larsson från Region Värmland tackade ambassadören och ambassadens personal för att Värmland har fått möjlighet att ha närvaro i House of Sweden och därigenom kunnat visa vår konst, kultur, historia och musik, men också att vi i Värmland arbetar och forskar om samtidens stora samhällsfrågor, som till exempel miljö, klimat och säkerhet.

Selma Lagerlöf inte bara författare

Catarina Segersten Larsson berättade om den mycket starka berättartradition vi har i Värmland och om Selma Lagerlöf, vars författarskap är en viktig del av den. Selmas Lagerlöf har översatts till mer än 40 språk och tillsammans med Pippi Långstrump är Nils Holgerssons underbara resa den mest översatta boken i världen – Värmland Going Glocal.

– Men Selma Lagerlöf var inte bara en författare. Hon var en unik kvinna som på många sätt var före sin tid, inte minst som affärskvinna, entreprenör och lantbrukare. Selma Lagerlöf visar oss genom sina romaner och sitt liv vad som är viktiga värden och eviga känslor. Vi kan alla lära oss mycket av Selma, sa Catarina Segersten Larsson i sitt anförande.

Den musikaliska sagan Fanteladda

Temat Selma Lagerlöf fortsatte under kvällen med sagan om Fanteladda, som framfördes av spelmannen och folkmusikläraren Mats Berglund, ovan nämnde Jonas Jansson och den irländska utbytesstudenten Eva Coyle, på dragspel och sång.

Sägnen Fanteladda handlar om en fattig flicka vars enda egendom är en stor kärlek till att dansa. Sägnen finns i hela landet och slutar ofta med att flickan dansar sig till döds. I denna musikaliska saga kommer även spelmannens förhållande till övernaturliga väsen fram. Likt den nordamerikanska bluesmannens möte med djävulen vid vägkorset, gick spelmannen tre torsdagar i rad till en fors för träffa näcken.
Sagan innehåller den traditionella värmländska folkmusik som Selma Lagerlöf växte upp med och som hon ofta återkommer till i sitt författarskap.

– Jag uppfylls av den här berättelse, musiken och kontexten. Symboliken med bergen och skogarna är fantastik. Tänk om de kunde tala, säger Eva Coyle.

– Det blev en väldigt speciell atmosfär, jag kände att vi fick fin kontakt med publiken där många verkade ha kopplingar till Sverige och till och med Värmland, säger Mats Berglund.

En musikintresserad publik

Det var en blandad publik som den Svenska ambassaden hade nått med inbjudan och gemensamt för alla omkring 200 gäster var att de hade ett stort musikintresse.

– Det var väldigt många som kom fram och tackade efter föreställningen. Det fanns gäster som sa att de inte visste om de skulle gilla det – men det gjorde de! Vi lyckades förmedla kontexten och det var mycket positivt, säger Mats Berglund.

Värmland ett starkt varumärke

Onsdagens evenemang ingår i temat Going Glocal som den Svenska ambassaden arrangerar denna vår med en rad utställningar och evenemang. En särskild satsning med fokus på Värmland bygger vidare på de kontakter som etablerades under förra året i samband med att länet tog över utställningen ”1001 Inventions” från Washington DC.

– Värmland är det första län i Sverige som har fått den här möjligheten, och det är en chans man inte får missa. Vi har sedan i februari när vi invigde Stories to be told haft som mål att göra Värmland mer känt i USA och jag tycker att vi har lyckats, säger Catarina Segersten Larsson.

– Vi har haft ett fint samarbete med ambassadens personal, det har varit många besökare på utställningarna och evenemangen, och det har skapats nya kontakter mellan värmlänningar och amerikaner. Värmland har ett väldigt starkt varumärke.

Going Glocal – Stories to be told

Den Svenska ambassadens tema Going Glocal pågår till i sommar och Värmlands satsning Stories to be told avslutas den 6 juni. Utställningarna med linne från Klässbols linneväveri, Ingalena Klenells glaskonst, Värmlands museums Future is a long story och Lars Sjöqvists foton pågår fram till dess.

Det arrangeras dessutom ytterligare två värmländska evenemang de närmaste dagarna. Först ut är Musikhögskolan Ingesunds alumn, rösten från Värmskog, jazzsångerskan Rigmor Gustafsson. Fredag den 29 maj ger hon en konsert på taket till House of Sweden.

Den 4 juni arrangerar Karlstads universitet och Karlstads kommun ett seminarium med fokus på arbetet med miljö, klimat och säkerhetsfrågor i Karlstad. Karlstad utnämndes redan 2010 och som första staden i Sverige till Resilient City av FN:s organ för katastrofriskreducering, UNISDR. Trots de uppenbara skillnader som finns mellan Karlstad och Washington DC finns också viktiga likheter att ta fasta på, kopplat bland annat till översvämningsrisker. Evenemangets dialogmöte möjliggör ett värdefullt kunskapsutbyte mellan svenska och amerikanska forskare såväl som samhällsaktörer inom miljö, klimat och säkerhetsområdet. Karlstads universitet representeras av Lars Nyberg, Mikael Granberg, Andreas Pettersson och Kristin Gustafsson från Centrum för klimat och säkerhet.

Text och foto: Joachim Gustafsson, Karlstads universitet