Politik i fokus med unga bakom kameran

[PRESSMEDDELANDE] Sommarpraktik med inriktning på filmskapande har arrangerats av Region Värmland sedan slutet av 90-talet och flera framgångsrika filmare har börjat sin bana där. Temat under supervalåret 2014 är politik. Välkommen till pressträff där du får möta årets handledare och praktikanter.

Under praktiken får ungdomarna insyn i hur dokumentärt arbete inom film kan fungera samt övergripande kunskap om hur filmbranschen är sammansatt. Utifrån deltagarnas intresse arbeta man sedan med ett dokumentärt filmande där årets tema är politik. Ett passande tema under supervalåret 2014.
– Vår förhoppning är att årets tema ska ge en ökad kunskap om samhällsfrågor och ett ökat intresse för politik och demokrati, säger Stefan Westling, kulturkonsulent på Kulturcentrum och ansvarig för sommarpraktiken med inriktning på film.
Tidigare års utvärderingar visar att ungdomarna upplever praktikperioden som mycket inspirerande och flera av dem fortsätter att utveckla sitt filmande.
– Många av de filmare vi har i regionen har börjat sin karriär med vår sommarpraktik, säger Nina Höjdefors, chef för Kulturcentrum.
Två handledare är anlitade som stöd för ungdomarna:
Sara Svärdsén är filmfotograf, uppvuxen i Sunne och utbildad på Akademin Valand Film vid Göteborgs Universitet. Hon har fotat kortfilmerna ”Banga inte” och ”One night” som visats på stora festivaler världen över, bland annat i Berlin och San Fransisco.
Marcus Carlsson är regissör, uppvuxen i Karlskoga och examinerad från Filmhögskolan i Göteborg. Han har gjort flera dokumentärfilmer och långfilmsdebuterade med filmen ”Din barndom skulle aldrig dö” som vann Kulturnyheternas Guldbagge 2013.

TID: fredag 11 juli kl. 9.30
PLATS: UNO (Ungdomens hus), Västra Torggatan 16, Karlstad