Värmländsk dans och musik i Kina | Region Värmland

Värmländsk dans och musik i Kina

[NYHET] Under sommaren var Region Värmlands danskonstnärer i Kina efter att ha blivit inbjudna till en internationell musikfestival.

Evelina Boström, Cathrine Kolping och Sofia Wirzén möttes upp av en personlig guide redan på flygplatsen och blev därifrån skjutsade till hotellet i den kinesiska staden Chengdu.  I den andan fortsatte sedan resan. Under vistelsen hade de en personlig guide som hjälpte dem samt visade gänget runt i staden och på festivalområdet.

– Det var så ovant. Vi blev behandlade som stjärnor. Vi hade egen guide, egen chaufför, blev bjudna på maten och fick hjälp med allt vi bad om, säger Sofia Wirzén.

Chengdu International Sister Cities Youth Music Festival har arrangerats sedan 2007 och årets 200 festivaldeltagarna kom från hela världen med olika musikaliska uttryck. Festivalen ägde rum den 25-27 juli och likt de olympiska spelen invigdes den genom att varje land kom in – vinkandes åt publiken från den enorma scenen på 24×9 meter.

Med sig på resan hade de en värmländska musiker som skapat musiken till föreställningen. Anna Elwin, Hannes Liljedahl och David Nilsson, de, har skapat melodierna med variation och med inspiration från sagorna och skogarna. Danskonstnärerna och musikerna kallade sig för Devavie då de uppträdde. Sitt verk, MISSinFOREST visade de totalt tre gånger under festivalen.

Det har nu gått några veckor sedan musikerna och dansarna kom tillbaka till Sverige men det har inte helt sjunkit in att de varit iväg så långt och upplevt så mycket.

– Att få ha dansat på en så stor scen och uppleva allt det vi har gjort, det känns lite overkligt, avslutar Sofia Wirzén lite eftertänksamt.