Efter branden – en tidsresa | Region Värmland

Efter branden – en tidsresa

[PRESSMEDDELANDE] Under två dagar, 10–11 september kommer skolelever och lärare att få uppleva en tidsresa. En resa tillbaka i tiden till år 1865 – den stora Karlstadbrandens år. Snart 150 år sedan. Genom att själva öva historisk brandsläckning, matlagning, tvätt och vedsågning samt möta personer från förr får de rusta sig för att överleva den annalkande vinterkylan. Det är bråttom – vintern kommer!

I tidsresan har det nu gått tre månader sedan branden rasade. Branden ödelade nästan hela Karlstad. Nödhjälpsbostäder ordnas och en av dessa får elever och lärare möta vid Gammelgården i Mariebergsskogen. Kläder och det mesta folk ägde har gått förlorat i branden och den annalkande vintern kan bli förödande.
Här dyker det upp personer från förr – Gustav och Anna på Gammelgården, Borgmästarinnan Waldenström, Fru Nygren från Nödhjälpskommittén, drängen Jan på Spikgården med flera.
Välkommen att besöka och uppleva ”Efter branden – en tidsresa”. Media guidas av arkivchefen Anders Lund och får träffa både elever och aktörer på plats.

Tid: Torsdag 11/9 kl. 10.30
Plats: Samling vid Arkivcentrum Värmland, Hööksgatan 2, Karlstad

Kontaktpersoner:
Anders Lund, arkivchef, tel. 054 – 701 11 70, anders.lund@regionvarmland.se
Olle Nilsson, arkivpedagog, tel. 054 – 701 11 65, olle.nilsson@regionvarmland.se

BAKGRUND
Värmlandsarkiv genomför ”Efter branden – en tidsresa” i samarbete med hemslöjdskonsulenten och Föreningsarkivet i Värmland. Tidsresan är ett pilotprojekt för oss – men vi vet av lång pedagogisk erfarenhet att levande historia är avgörande för att få alla sinnen att arbeta och uppleva historia. Under de två dagarna kommer två olika skolklasser med sina lärare att få chansen att testa detta tillsammans med oss. Tanken är att detta projekt ska kunna utvecklas och bli något som vi kan erbjuda som programverksamhet för skolor.