Berättandets mässa

[NYHET] Under helgen var det Värmländsk Bokmässa på CCC i Karlstad. Priser delades ut till årets Värmlandsförfattare David Liljemark, samt till Lena Sewall och Ismael Ataria som fick Region Värmlands litteraturstipendium. Prisutdelningen gick av stapeln på fredagen kl 10 men mässan var fullspäckad med aktiviteter från torsdag kväll till lördag eftermiddag.

Program Värmländsk bokmässa (öppnas i nytt fönster) (pdf, 2 MB)

Under Värmländsk bokmässa delas Region Värmlands litteraturstipendium ut, tillsammans med priset Årets Värmlandsförfattare.
Priset och stipendierna delas ut varje år av Region Värmland för att lyfta fram författarskap med värmlandsanknytning och på så vis bidra till att den värmländska berättartraditionen stärks och utvecklas.
Av samma orsak finansierar vi Värmländsk Bokmässa och Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg.

Region Värmlands litteraturstipendium går i år till Lena Sewall för hennes bok ”En bit Racken” och till Ismael Ataria för hans diktsamling ”Bokstavsängeln – Asfalt, stjärnor och allt däremellan”. Stipendiaterna delar på 60 000 kronor.

Årets Värmlandsförfattare är serietecknaren, författaren och filmskaparen David Liljemark. Han har en omfattande produktion bakom sig sedan han började göra seriefanzin i slutet av 80-talet. Med seriealbumet Boltzius som handlar om hans farmors farbror, helbrägdagörelsepredikanten F.A. Boltzius, lyfte han genren till en ny nivå.

– Mycket glädjande och hedrande! Man kan säga att det har blivit som en trilogi om Boltzius, eftersom ”Boltzius volym 2” utkom i början av året med ytterligare faktaspäckad forskning, och i somras gav jag själv ut en utökad nyutgåva av Emil Thorelius’ ”Boltzianismen” från 1888, som var en så stor inspiration och katalysator för hela mitt Boltziusprojekt. Om jag återkommer till ämnet beror väl främst på hur mycket nya fynd som eventuellt uppdagas, annars så håller jag bland annat på med nya värmländska ”Dä ha satt säj på hôvve”-noveller, berättar David Liljemark.

Han fortsätter:
– Närmast kommer dock den lite tunnare boken ”Tillbaka på Ilandaskolan”, med den hårda dialektala monologen från en kortfilm med samma namn som blev klar tidigare i år. Meningen är att boken ska vara utkommen till värmländska bokmässan.

Priset Årets Värmlandsförfattare har tidigare delats ut till bland andra Helene Tursten, Lars Lerin, Kerstin Högstrand och i fjol Hanna Jedvik.

Motiveringar

Årets Värmlandsförfattare:

”David Liljemark är en av Sveriges mest produktiva och nyskapande serietecknare. Med serieromanen om helbrägdagöraren Boltzius har han lyft genren till en helt ny nivå. Det är en våldsamt komisk historia, som också är ett fantastiskt kulturhistoriskt dokument – berättad dessutom på värmländska.”

Region Värmlands litteraturstipendium:

Lena Sewall – ”En bit Racken”
”Det imponerande arbetet bygger på författarens mångåriga forskning. Boken är välskriven och vacker – en receptsamling, minnesbok, fotobok, konsthistoria och konstnärsbiografi i ett och samma verk.”

Ismael Ataria – eller Anders Brokvist, som han heter till vardags – ”Bokstavsängeln – Asfalt, stjärnor och allt däremellan”
”Formfulländat men ändå lätt och ledigt och med ett liknelserikt språk skriver han om natur och samhälle men också om sig själv och sin bit av Värmland. Dikter om livet och döden, om magi och mylla.”

David Liljemark

Född: 1973. Växte upp i Skåre, norr om Karlstad. Bor idag i Bandhagen, Stockholm.
Bakgrund: Började under tonåren göra seriefanzin. 1996 gav han ut sitt första av flera seriealbum och han har under åren medverkat i en lång rad antologier, dagstidningar och serietidningar. Han har också skrivit noveller på värmländska, gjort barnböcker och filmer. Bland mycket mycket annat. Han är aktuell med ”Susanna & Bo – deluxe”, en utökad nyupplaga som Galago just gett ut.

Årets Värmlandsförfattare

Region Värmland är instiftare av priset Årets Värmlandsförfattare, som syftar till att lyfta fram författarskap med värmlandsanknytning. Det kan avse både fack- och skönlitteratur.
Priset instiftades 2003. Juryn består av representanter för Region Värmland, Föreningen Värmlandslitteratur och Värmlands Museum.

Region Värmlands litteraturstipendium

Region Värmlands litteraturstipendium delas ut sedan 2008. Det ges till minst två och högst fem enskilda verk ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning. Stipendiet kan ges både till skön- och facklitteratur. Stipendiesumman har i år höjts till 60 000 kronor. Stipendiaterna utses av en oberoende jury som utses av Föreningen Värmlandslitteratur.