Program till Värmländsk Bokmässa | Region Värmland

Program till Värmländsk Bokmässa

[PRESSMEDDELANDE] Under helgen är det dags för Värmländsk Bokmässa på CCC i Karlstad. Missa inte Årets Värmlandsförfattare David Liljemark, och Lena Sewall och Ismael Ataria som får Region Värmlands litteraturstipendium! Prisutdelningen är på fredagen kl 10 men mässan är fullspäckad med aktiviteter från torsdag kväll till lördag eftermiddag.

Nytt för i år är att Värmländsk bokmässa startar med en musik- och litteraturfest med Vattlandsensemblen från Arvika. Festen hålls i Lars Lerin Konsthall i Karlstad.
Själva bokmässan öppnar dörrarna klockan 9.30 på fredagen, och invigningen sker klockan 10. I samband med det delas Region Värmlands litteraturstipendium ut tillsammans med priset Årets Värmlandsförfattare.
Priset och stipendierna delas ut varje år av Region Värmland för att lyfta fram författarskap med värmlandsanknytning och på så vis bidra till att den värmländska berättartraditionen stärks och utvecklas.
Av samma orsak finansierar vi Värmländsk Bokmässa och Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg.
Region Värmlands litteraturstipendium går i år till Lena Sewall för hennes bok ”En bit Racken” och till Ismael Ataria för hans diktsamling ”Bokstavsängeln – Asfalt, stjärnor och allt däremellan”. Stipendiaterna delar på 60 000 kronor.
Årets Värmlandsförfattare är i år serietecknaren, författaren och filmskaparen David Liljemark. Han har en omfattande produktion bakom sig sedan han började göra seriefanzin i slutet av 80-talet. Med seriealbumet Boltzius som handlar om hans farmors farbror, helbrägdagörelsepredikanten F.A. Boltzius, lyfte han genren till en ny nivå.
Priset Årets Värmlandsförfattare har tidigare delats ut till bland andra Helene Tursten, Lars Lerin, Kerstin Högstrand och i fjol Hanna Jedvik.

MOTIVERINGAR
Årets Värmlandsförfattare:”David Liljemark är en av Sveriges mest produktiva och nyskapande serietecknare. Med serieromanen om helbrägdagöraren Boltzius har han lyft genren till en helt ny nivå. Det är en våldsamt komisk historia, som också är ett fantastiskt kulturhistoriskt dokument – berättad dessutom på värmländska.”

Region Värmlands litteraturstipendium:
Lena Sewall – ”En bit Racken”
”Det imponerande arbetet bygger på författarens mångåriga forskning. Boken är välskriven och vacker – en receptsamling, minnesbok, fotobok, konsthistoria och konstnärsbiografi i ett och samma verk.”