Ung kultur möts på bred front

[PRESSMEDDELANDE] Lördagen den 28 februari går startskottet för årets UKM (Ung Kultur Möts) i Värmland. Först ut av årets festivaler är Kristinehamn. Därefter följer åtta festivaler runt om i Värmland under mars månad. Den 8-10 maj arrangeras sedan länsfestival i Karlstad och i juni är det dags för den stora riksfestivalen i Helsingborg.

UKM som företeelse har funnits i Värmland sedan 1998. Tusentals värmländska ungdomar har deltagit under åren på scen, med alster i utställningar eller som funktionärer och arrangörer. Många av dessa har fortsatt stå på scen, skapat och arrangerat upp i vuxen ålder. Här ett litet axplock: Ismael Ataria, Vidar, Narrarna, Top Cats, Hebbe Sisters, Joakim Agnemyr (Outrigger), Thomas Denver Jonsson, Wilhelm Forsnäsgård, Super Ninja Monkey Team, The Dead and Living, Snakka San, Jeepstarr.
– Kärnan och huvudtanken med UKM är att få människor att må bra och växa genom möjligheten att få mötas och uttrycka sig konstnärligt och kreativt på olika sätt, säger Stefan Westling, regional samordnare för UKM i Värmland.

Kreativa mötesplatser

UKM skapar mötesplatser i form av festivaler där unga människor på olika sätt får uttrycka sig för en publik. En viktig del av dessa festivaler är också möjligheten att delta i workshops och vidga sitt kontaktnät.
UKM är organiserat i en nationell förening som heter UKM Sverige. I föreningen är alla regioner och kommuner som arrangerar en UKM-festival medlemmar. På detta sätt är alla som deltar i UKM indirekt medlemmar i UKM Sverige.
– Ett stort antal regioner i landet är medlemmar i föreningen. Värmland är en av dessa och tack vare ett engagerat och målinriktat arbete under många år har vår region en viktig betydelse för UKM i ett nationellt perspektiv, säger Stefan Westling.
Festivalerna är indelade i kommun-, läns- och riksfestival. Målgruppen är ungdomar i åldern 13-20. Det finns ingen begränsning i vilken typ av kreativt eller konstnärligt uttryck man får visa upp.
När festivalerna arrangeras så finns där alltid en urvalsgrupp vars uppgift är att välja ut de deltagare som ska få visa upp sig på länsfestivalen och senare riksfestivalen. Urvalsgruppen utgår från utvecklingsmöjligheter, personlighet, mångfald och om deltagaren är en bra representant för sin festival.

Värmländska festivaler 2015

Kristinehamn, 28 februari
Kontaktperson: Emma Gabrielsson, emma.gabrielsson@kristinehamn.se, 0550-880 76

Grums, 7 mars
Kontaktperson: Niclas Elvin, kontakt@grumskulturskola.se, 0555-100 50

Torsby, 8 mars
Kontaktperson: Michael Åkerlund, michael.akerlund@torsby.se, 070-688 65 16

Arvika/Eda/Årjäng, 14 mars
Kontaktperson: Maria Hammargren, maria.hammargren@eda.se, 070-302 44 86

Karlstad, 14 mars
Kontaktperson: Tim Hontwedt, tim.hontwedt@karlstad.se, 070-001 03 04

Hagfors, 21 mars
Kontaktperson: Christoffer Branzén, christoffer.branzen@hagfors.se, 076-770 26 28

Sunne, 28 mars
Kontaktperson: Louise Pettersson, louise.pettersson83@gmail.com, 070-279 55 58

Hammarö, 29 mars
Kontaktperson: Malin Rapp, malin.rapp@hammaro.se, 073-833 42 45

Säffle, 29 mars
Kontaktperson: Luz Enith Martinez, luz_enith_martinez@yahoo.es, 070-208 96 68
Anmälan till de lokala festivalerna sker på följande sida: http://www.ukm.se/lokala-festivaler/varmland/

Länsfestival
Karlstad, 8-10 maj
Kontaktperson: Bent Fagerslett, bent.fagerslett@karlstad.se, 070-296 10 30

För mer information och pressbilder
Stefan Westling
Kulturkonsulent
Regional samordnare för UKM Värmland
Region Värmland
stefan.westling@regionvarmland.se
054 -701 11 22

Foto: UKM Länsfestival 2014. © Region Värmland/Linn Malmén.