Värmland läser – en läsfrämjande kampanj

[PRESSMEDDELANDE] I höst sätter Värmland fokus på litteratur och läsfrämjande med en bred kampanj: Värmland läser.

Planeringen är redan igång. Nu på torsdag är det Världsbokdagen, ett UNESCO-initiativ, men när Värmland satsar på en läsfrämjande kampanj blir det en hel månad: november.

Bakgrunden till kampanjen är att undersökningar visar att läsförståelsen sjunker. Framför allt unga läser allt mindre. Värmland läser vill bidra till ökad läslust och få fler att upptäcka litteraturens värld, men också uppmärksamma att det finns många olika former av berättande. Att utveckla Värmlands starka berättartradition är en av utgångspunkterna för kampanjen.

Region Värmland samordnar kampanjen, och planerar bland annat att utse läsambassadörer och ordna konferenser för att inspirera. Alltihop får sin final på Värmländsk bokmässa på Karlstad CCC helgen 27–28 november. Då bjuder arrangörerna bland annat in till Värmlands största bokcirkelträff.

Värmland läser genomförs av Region Värmland i samverkan med alla intresserade aktörer och med stöd av Statens kulturråd.

Kontakt

För mer information, kontakta Region Värmlands kulturchef Ulf Nordström, telefon 054-701 10 33, eller projektledaren för Värmland läser, Louise Alvarsson, telefon 073-05 202 59.