Unga artister representerar Värmland på riksfestival

[PRESSMEDDELANDE) Måndagen den 22 juni samlas ett gäng med ungdomar från Värmland vid tågstationen i Karlstad. Det är dags för avresa till årets stora riksfestival inom UKM (Ung kultur möts). Slutdestination är Helsingborg där det blir scenuppträdanden, konstutställning och workshops i dagarna fyra.

Ungdomarna som är med på resan har valts ut vid årets länsfestival som arrangerades i Karlstad i början av maj. Gruppen består av unga dansare, konstnärer, musiker och poeter. Med följer också vuxna ledare. Nytt för i år är att vi har med oss ett par ungdomar som är ensamkommande flyktingar.

– Att vi har med oss ungdomar som är ensamkommande flyktingar känns jätteroligt. Det är något som vi vill jobba vidare med och utveckla. UKM är en fantastisk plattform för integration genom sin öppna och välkomnande atmosfär, säger Stefan Westling som är regional samordnare för UKM i Värmland.

Gruppen samlas vid Karlstads järnvägsstation kl. 9.45. Vårt tåg går kl. 10.09. Välkommen att titta förbi.

Följande personer kommer att representera Värmland vid årets UKM riksfestival den 22-25 juni i Helsingborg.

Utställning
Felicia Bergström (Måleri)
Frezghi Tesfamariam (Objekt)
Issam Wardi (Teckning)
Joel Landegren (Foto)
Karin Solberg (Teckning)
Samuel Nilsson (Teckning)

Scen
Artisternas namn är länkade till klipp från deras föreställning på länsfestivalen.
Alicia Emilsson (Musik) (öppnas i nytt fönster)
Bowties – Alex Safferson, Eric Christensen, Karin Jansson, Mattias Heinemann (Musik) (öppnas i nytt fönster)
Carl-Oscar (Poesi) (öppnas i nytt fönster)
Mikey – Joakim Bäcklund (Musik) (öppnas i nytt fönster)
Show Sisters – Frida Jokinen, Sanna Jokinen (Dans) (öppnas i nytt fönster)
Tight Denim – Anthon Waerme, Erik Lind, Jacob Hellenrud, Johan Tinfors, Linnea Lillberg, Theo Bäckström (Musik) (öppnas i nytt fönster)
Vilda – Vilda Eriksson, Elin Haraldsson, Sara Davidsson (Musik) (öppnas i nytt fönster)

STEFAN WESTLING
Kulturkonsulent
Regional samordnare för UKM Värmland
REGION VÄRMLAND
Box 1022, 651 15 Karlstad, Sweden
stefan.westling@regionvarmland.se (öppnas i nytt fönster)

Fakta om UKM
Varje år hålls UKM-festivaler runtom i Sverige. I Värmland har UKM arrangerat festivaler sedan 1998. Först hålls kommunfestivaler där alla som vill delta får delta. Enda kravet är att man skall vara mellan 13 och 20 år. Därifrån går utvalda deltagare från vidare till länsfestivalen i sin region. Efter länsfestivalen går vissa deltagare vidare till ännu en festival – då på riksnivå.

Urvalet sker genom att en grupp väljer ut unga som får möjlighet att representera sig själva, sin kommun/länet och sitt konstnärliga uttryck. Urvalsgruppen ska ta spridning i ålder och kön i beaktande och lyfta fram så många olika kulturella uttryck som möjligt.