Förbjuden historia prisad på Filmörnen | Region Värmland

Förbjuden historia prisad på Filmörnen

[NYHET] Ylvaa Johanssons dokumentärfilm Kry vann Filmörnen under lördagens filmgala. Samma film fick också pris i klasserna ”Bästa regi” och ”Bästa HBTQI”. Den går nu vidare till den nationella tävlingen Novemberfestivalen, tillsammans med Det sista uppdraget av Olle Ekman. 

Under en festlig och intensiv heldag avgjordes i lördags den stora filmtävlingen Filmörnen, som arrangeras av Region Värmland tillsammans med Värmlands Filmförbund. Inte mindre än 49 nyproducerade värmländska filmer visades. 

Vinnare av Filmörnen-statyetten blev Ylvaa Johansson med dokumentärfilmen Kry, som visar livet på gatan för manliga prostituerade i ett land där homosexualitet är förbjudet. Skammen, längtan efter barn och att få visa sin kärlek öppet präglar filmen på ett personligt sätt, menar juryn.
Motiveringen lyder: ”Gott filmskapande är när en regissör fängslar sin publik och berör på ett djupare plan. Som till exempel att ge åskådaren en inblick i förtryck och orättvisor. I denna film berättar en ensam kamera om en förbjuden historia, på ett främmande språk och i ett främmande land. För att lyckas med det krävs både mod och skicklighet.”

Priset Bästa Mellanvikt gick till Olle Ekman för Det sista uppdraget. Motiveringen var: ”En klassisk genrefilm där produktionen imponerar från början till slut och håller oss underhållna på mark, i luft och under jord.” 

Både Kry och Det sista uppdraget går nu vidare till den nationella Novemberfestivalen. 

Bästa Lättvikt gick till Ghost Mafia av Ingemar Barkman, med motiveringen: ”En charmig film där de unga filmskaparna med hjälp av bild ljud o musik leker med kriminalfilmens schabloner.” 

Noomaraton avgjordes

En mängd andra priser delades också ut. Bland annat avgjordes tävlingen Noomaraton, som ägde rum helgen innan. Första pris gick till Förändring av Joel Ängeby, Jim Wahlström, Axel Odevik & Robin Lundberg. Publikpriset
gick till Det Lyckligaste Slutet av Edvard Lenander, Frida Bengtsson och Rasmus Andersson. Dessa två filmer tävlar i den nationella finalen av Noomaraton i Filmhuset i Stockholm 17 oktober 2015.

Hela listan på pristagare under Filmörnen hittar du på varmlandsfilmforbund.se

I Årets Filmörnenjury satt:

Carina Ekman, skådespelare och regissör
Johanna St Michaels, regissör, fotograf och producent
Wilhelm Forsnäsgård, motion designer Ord & Bild