Ninni Schulman blir Årets Värmlandsförfattare

[NYHET] Årets Värmlandsförfattare 2015 blir författaren Ninni Schulman, och Region Värmlands litteraturstipendier går till Maria “Vildhjärta” Westerberg och poeten Erik Bergqvist. Det tillkännagavs på Bokmässan i Göteborg under torsdagsförmiddagen.

För att uppmuntra utvecklingen av litteraturen delar Region Värmland varje år ut priset Årets Värmlandsförfattare tillsammans med stipendium till minst två, men högst fem, författare.
I år går priset till deckarförfattaren Ninni Schulman. Det tillkännagav regionrådet Stina Höök i Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg.

Juryns motivering lyder:

“För ett rikt författarskap som stärker och förnyar den värmländska berättartraditionen. Med trovärdiga dialoger och skickligt vävda intriger fångar Ninni Schulman svenskt vardagsliv på pricken. Utifrån till synes alldagliga skeenden i Hagfors skapar hon viktiga samtidsskildringar som föder stolthet – inte bara i Hagfors utan i hela Värmland.”

Samtidigt hyllades poeten Erik Bergqvist, ursprungligen från Karlstad, som får stipendium för sin senaste diktsamling “Inte är vind”. Motiveringen är:

“För en lyhörd och laddad poesi som blir en bro ut i det okända. Läsarna tas med på resan, där tiden och livets rörelser utforskas genom ögonblick nedfrysta till bilder. Vi rycks med av den språkliga upptäckarglädjen. Orden öppnar nya tankar och i mångtydigheten finns hopp.”

Den andra stipendiaten som uppmärksammades var Maria Westerberg, mer känd som Vildhjärta. Hon får stipendiet för boken “Hjärtklappning”, med motiveringen:

“För bild och text i fin samklang. För ett stort allvar utan pekpinnar. För humor, sensualitet och en härlig fräckhet. Och för en alldeles speciell blick och känsla som öppnar betraktarens ögon för det stora i det lilla.”

Värmlandsförfattare och stipendiater 2015

Ninni Schulman, främst, är 2015 års Värmlandsförfattare. Maria Westerberg och Erik Bergqvist tilldelas Region Värmlands litteraturstipendium för 2015.

Bakgrund:

Region Värmlands litteraturstipendium är på sammanlagt 60 000 kronor och delas ut en gång om året till verk ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning.
Även Årets Värmlandsförfattare utses årligen. I juryn för de båda utmärkelserna sitter bland andra representanter från Föreningen Värmlandslitteratur samt Region Värmlands Kulturcentrum.

Ninni Schulman är uppvuxen i Lesjöfors i östra Värmland, men bor idag i Stockholm. Hennes tre deckare om journalisten Magdalena Hansson, “Flickan med snö i håret”, “Pojken som slutade gråta” och “Svara om du hör mig”, har lovordats och sammanlagt sålt i drygt 300 000 exemplar, enligt hennes förlag Forum.

Erik Bergqvist har gett ut en essäbok och flera diktsamlingar, varav de två sista är utgivna på Albert Bonniers förlag. Både “Skingra” och “Inte är vind” har fått mycket fina recensioner.

Konstnären och författaren Maria Westerberg, “Vildhjärta”, har gett ut två böcker på Heidruns förlag. Hon har en alldeles egen och egensinnig bildvärld som utgår från skog och pinnar, och böckerna heter “Vildhjärta – en kär lek mellan människa och skog”, samt “Hjärtklappning”.