Premiärdatum klara för två värmländska dokumentärer

[PRESSMEDDELANDE] Idag släpptes programmet för Göteborgs Filmfestival. Två värmländska dokumentärfilmer har världspremiär på festivalen: Sara Broos ”Speglingar” och Jonas Bergergårds ”Magnus och Papperstågen”.

Sara Broos film är en mor-dotter-skildring som utgår från relationen mellan filmaren och hennes mor, konstnären Karin Broos. Sara Broos beskriver själv filmen så här: ”En mor och en dotter, om undermedvetna överföringar, projektioner och speglingar, fragment av det förflutna, vardagen och drömmar. Om symbios och avstånd, självbilder och skam. Om den tunna gränsen mellan konst och liv. Hur nära kan man komma?”
”Speglingar” är en samproduktion med Region Värmland.
– Sara Broos film ”Speglingar” är en otroligt modig film där hon återigen bevisar att hon är en av Sveriges intressantaste filmskapare, säger Josef Nyberg, filmkonsulent på Region Värmland.
Filmen, som är nominerad till dokumentärfilmspriset Dragon Award, har premiär 31 januari klockan 17.30 på Stora Teatern i Göteborg.
Sara Broos har tidigare bland annat gjort publik- och kritikersuccén ”För dig naken”, en dokumentär om konstnären Lars Lerin.
Jonas Bergergårds dokumentärfilm ”Magnus och Papperstågen” beskrivs så här: ”En varm och humoristisk film om att se det skönheten och det vackra i företeelser och platser som troligen går de flesta förbi.”
Filmen har gjorts i samarbete med Region Värmland, Svenska Filminstitutet, SVT och Filmregion Stockholm Mälardalen. Den har premiär 29 januari klockan 19.45 på Haga 1 i Göteborg.

Josef Nyberg
Filmkonsulent på Region Värmland