Schyst dans i klassrummet!

[PRESSMEDDELANDE] Hur når man fram till ungdomar med frågor om hur tjejer och killar är och förväntas vara? Sofia Wretling och Carl Olof Berg har valt att använda dans. Efter två månaders arbete på Mariebergsskolan i Karlstad är deras föreställning ”Min trygga plats” färdig.

Med utgångspunkt i handboken Schyst!, en inspirationskälla till jämlik kommunikation, har skådespelaren Sofia Wretling och koreografen Carl Olof Berg tillsammans med filmaren Gro Westgård tagit fram föreställningen ”Min trygga plats”. Projektet drivs av Kulturcentrum på Region Värmland, men arbetsplatsen har varit en skola.

– Vi inredde ett rum strax innanför huvudentrén på Mariebergsskolan i Karlstad. Där hade vi våra arbetsplatser och en soffhörna för de ungdomar som ville vara där. Tillsammans med niorna på skolan arbetade vi successivt fram form och innehåll för föreställningen, berättar Sofia Wretling.

Mikael Rundh, rektor på Mariebergsskolan i Karlstad, berättar att Sofia och Carl Olof har tagits emot med öppna armar av både elever och personal på skolan.
– De lyfter viktiga ämnen i projektet som vi jobbar med löpande men nu blir det mer fokuserat och på ett sätt som når fram till många elever, säger han.

Föreställningen fångar upp unga personers tankar, åsikter och förväntningar när det handlar om hur tjejer och killar är och förväntas vara. Den tar även upp frågor kring trygghet och vilka platser som känns trygga och otrygga.

– Jag önskar att vår föreställning ska framkalla diskussioner om olikheter och likheter, synen på vår egen och andras kroppar, sexualitet, normer och trygga platser. Vi är alla människor oavsett vilken kropp vi föds i och vi ska respektera varandra, säger Sofia Wretling.

Resultatet är ett collage av scener med dans, text och film där Sofia och Carl Olof använder sina kroppar och röster för berättelser om normer, överlevnad och mod. Texter och ord lånas från många olika håll – eleverna får höra ord från en norsk reklamfilm, en hittad dagbok, en berömd svensk lesbisk diktare och brandtal av en prisad normbrytare och en skjuten politiker.

– Vi vill väcka tankar om den felaktiga föreställningen att män och kvinnor är varandras motsatser. Det är viktigt att diskutera vilka konsekvenserna av polariserade ideal är för dem som kämpar för att uppnå dem, såväl som för dem som bryter mot normen, säger Carl Olof Berg.

Nu på fredag den 29 januari är det premiär och målsättningen är att fler skolor i Värmland under våren ska bjuda in Sofia och Carl Olof och visa föreställningen.

Sofia Wretling
Skådespelare, dramaturg och koordinator
sofia.wretling@regionvarmland.se (öppnas i nytt fönster)

Carl Olof Berg