Region Värmland besökte Arendalsuka

För femte året i rad anordnades Arendalsuka, den norska motsvarigheten till Almedalsveckan i Arendal i södra Norge. Veckan beskrivs som ”en mötesplats fylld av politik, kunskap, kultur och debatt” och är inspirerad av såväl svenska Almedalsveckan i Visby som Danmarks Folkemöde på Bornholm.

– Än så länge är vi mindre till formatet, men Arendalsuka växer hela tiden. Förra året var det cirka 380 arrangemang, i år är det cirka 550, säger Robert C Nordli, ordförande i Arendal kommun och medlem i Arendalsukas råd.

Tillsammans med några tjänstemän besökte Region Värmlands två regionråd Tomas Riste och Stina Höök Arendalsuka för första gången i år. De presenterade bland annat rapporten Norge – Sveriges viktigaste grannland (som också presenterades i Almedalen i början av juli).

Region Värmland jobbar på olika sätt med att lyfta vikten av Norge för Sverige och vice versa. En viktig del i arbetet är att påtala de skevheter som finns i den nationella statistiken vad gäller Norge och Sverige på områden som inkomst, arbetspendling mm och hur detta påverkar såväl Värmland som nationella beslut.

Lars Salvesen fylkesvaraordförer i Akershus kommenterade rapporten i samband med seminariet.

Material att ladda ner

Norge – Sveriges viktigaste grannland