Filmtävlingen Cine15 | Region Värmland

Filmtävlingen Cine15

[PRESSMEDDELANDE] Nu är det dags för andra säsongen av den uppmärksammade filmtävlingen Cine15, som äger rum på Instagram. Årets tema är RÖRELSE. Eftersom plattformen inte har några geografiska begränsningar är Cine15 öppen för alla som vill, bara man håller sig till temat och gör en film på max 15 sekunder.

– Cine15 har uppmärksammats nationellt och flera andra regioner bidrar till att även deras filmare deltar i festivalen, säger Josef Nyberg, filmkonsulent på Region Värmland.

– En av våra målsättningar är att festivalen ska vara internationell, och det har vi uppnått i år. Det var viktigt för oss att tävlingen skulle nå en större målgrupp och ett steg i denna riktning var att göra tävlingsreglerna på fler språk, säger Robert P. Olsson, filmkonsulent på Region Värmland.

– Idag kan alla skapa sin egen film. Enkel teknik och enkla hjälpmedel gör verkligen att alla kan vara med, oavsett ålder och filmiskt kunnande, säger Wilhelm Forsnärsgård Festivalgeneral.

– Vi är grymt glada och stolta över att kunna presentera vår eminenta jury som består av Sara Broos, theBentisch och Johan Östling, säger Josef Nyberg, filmkonsulent på Region Värmland.

Så fort tävlingen drog igång, genom att de nya reklamfilmerna släpptes, så har filmerna redan börjat strömma in.

Deadline för bidrag är 18 december och vinnare koras den 21 december som är årets kortaste dag – och kortfilmens dag. Tävlingen kommer att omfatta alla bidrag som samlas under hashtaggen #cine15 på Cine15s Instagramkonto. Vinnaren får förutom ära och berömmelse också actionkameran GoPro Hero5.

Årets jury

Bente Schramm, youtubern ”theBentisch”
Johan Östling, skådespelare, musiker
Sara Broos, dokumentärfilmare

Cine15 hittar du på Instagram. Sök på cine15 i din Instagramapp.
På www.cine15.se finner du reglerna för tävlingen.
Gilla Cine15 på facebook www.facebook.se/cine15

Samarbetspartners

Region Värmland, Karlstads kommun, Ord o Bild, ABF Värmland, Karlstads universitet, Molkoms Folkhögskola och Alma Löv Manusutbildning

Fakta

Instagram är en social plattform där användarna publicerar bilder och filmklipp. 40 procent av de svenska internetanvändarna har Instagramkonton. Det gör plattformen till den näst största efter Facebook.

Bild på Josef Nyberg

Josef Nyberg

Konsulent

Avdelningen för kulturutveckling