Mer scenkonst i förskolor | Region Värmland

Mer scenkonst i förskolor

Årjäng, Eda och Grums kommuner får  över två miljoner kronor sammanlagt till kultursatsningar i förskolan. Pengarna från Kulturrådet ska gå till fler föreställningar med teater, dans, musik och cirkus.  

Enligt Kulturrådet är tillgången till kultur för barn i hela landet ojämn. På mindre orter saknas ofta möjligheten att visa teater-, dans-, musik- och cirkusföreställningar. Resorna till större orter, där den professionella scenkonsten finns, blir orimligt långa speciellt för yngre barn. 

Kulturrådet gör därför en satsning med scenkonst som turnerar till förskolor, framförallt i glesbygd, med långa avstånd till professionell kultur. Samtidigt som barnen får se föreställningar får förskolans personal introduktion, inspiration och material att arbeta vidare med i den dagliga verksamheten.  Konceptet prövades första gången 2016 och fortsätter under 2017. 

— Erfarenheterna från i år visar att föreställningarna har varit uppskattade, både av barn och vuxna på förskolan, säger Tua Stenström,  handläggare på Kulturrådet. I några kommuner har man till exempel haft dans och teater och vill nu fortsätta med musik- och cirkusföreställningar. 

Årjängs kommun får  749 600 kronor, Eda kommun 402 000 kronor och Grums kommun 880 000 kronor.  

Totalt i landet får 20 kommuner i sex regioner del av satsningen, som beräknas nå 5 600 barn mellan tre och fem år.