Haha ska ge jämställdhets-aha

[NYHET] Nu startar jämställdhetskampanjen AHA Värmland. Med humor och fakta vill Länsstyrelsen Värmland och Region Värmland nå nya målgrupper, framförallt den yngre generationen, för att öka jämställdheten i Värmland.

I kampanjen medverkar kända ståuppkomiker som Ludde Samuelsson, Josefin Johansson, Petrina Solange och Erik Axelsson. I en rad filmer varvas komikernas specialskrivna skämt med fakta om jämställdheten i Värmland. Filmerna och färsk statistik över jämställdheten i länet finns samlad på en kampanjsajt.

Bara var tionde vd kvinna

Visste du till exempel att kvinnor i Värmland i genomsnitt tjänar 55 000 kronor mindre än män – varje år? Eller att bara var tionde vd i värmländska företag är en kvinna? Männen har också mycket att vinna på ökad jämställdhet – till exempel mer tid med sina barn. Idag är det bara 25% av föräldraledigheten som tas ut av pappor i Värmland.

Nå nya grupper

Statistiken kommer från SCB men har sammanställts av Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland. Tidigare har vi vartannat år gett ut foldern På tal och kvinnor och män. I år gör vi dessutom kampanjen AHA Värmland, med stöd av Tillväxtverket. Målet är att nå ut till fler och att skapa en ökad medvetenhet.

– Det här handlar inte om att det ska se bättre ut i statistiken – det här är viktigt på allvar för utvecklingen i Värmland, säger regionråd Tomas Riste.

En uppfattning som delas av regionråd Stina Höök:

– Det är bedrövligt att utvecklingen i princip står stilla i Värmland när det gäller jämställdhet. Jag vill ha ett samhälle där saker som utbildning, jobb och föräldraskap styrs av vem man är som person, inte av vilket kön man har.

Se kampanjen och beställ foldern På tal om kvinnor och män här: ahavärmland.se

Bild på Marianne Nilsson

Marianne Nilsson