PREMIÄRDAGS FÖR VÄRMLANDS UNGA DRÖMKREATÖRER! | Region Värmland

PREMIÄRDAGS FÖR VÄRMLANDS UNGA DRÖMKREATÖRER!

(PRESSMEDDELANDE) Nu är det äntligen dags för årets drömsommarjobbare att visa vad de går för. Resultatet blir ett publikt smörgåsbord med nyproducerad film, uruppförandet av ett dansverk och retrofuturistisk slöjd.

Drömsommarjobbet anordnas av Region Värmland i samarbete med Karlstads kommun och Arvika kommun, och är avsett för unga i gymnasieåldern. Under fyra veckor får de arbeta tillsammans med yrkesverksamma inom slöjd, dans eller film.
– Projektets mål är att utveckla unga, värmländska kulturtalanger. Sommarjobbarna ska få erfarenhet av hur det är att arbeta professionellt med kultur, säger Stefan Westling, kulturkonsulent på Region Värmland och projektledare för Drömsommarjobbet.

Under handledning av slöjdaren Viktoria Pamlenyi, filmaren Wilhelm Forsnäsgård och koreografen Anton Wretling, har sommarjobbarna skapat helt olika konstnärliga uttryck. Det enda gemensamma är den kreativa höjden. Som nu, efter fyra veckors hårt arbete, ska presenteras i offentliga slutproduktioner. Vilket är både nervöst och utmanande, konstaterar filmsommarjobbaren Linnea Bäckström:
– Jag har vågat göra saker som känns jobbiga. Saker jag inte trodde jag kunde fixa. Det är häftigt att jobba med personer som vill göra samma sak. Man har lärt sig mycket av andra.

Nytt för i år är att alla slutproduktioner visas både i Arvika och Karlstad. Bland annat får man ta del av kontemporär slöjd i form av Street art. Publiken kommer även att bjudas på en utställning med nyproducerade retrofuturistiska objekt, vilket kommer att ge en helt ny syn på vad slöjd egentligen är:
– Det behöver inte vara i så traditionell ordning som man tänker sig, säger Rebecka Kruse, som ägnat de fyra sommarveckorna åt slöjd.

Årets dansinriktning bjuder på en urpremiär. Det är handledaren och dansaren Anton Wretling som koreograferar sitt första verk.
– Min förhoppning är att det ska bli ett stycke man kan känna igen sig i, bli berörd av och hitta sin historia i, men också något man kan skratta till och njuta av. Det ska bli intressant att se hur dansarna tar uppgiften, och se vilken mening och innebörd som de vill lägga i den.

17–21 JULI [ARVIKA]

Street-Art. Under veckan placerar Drömsommarjobbets slöjdinriktning ut konstverk på olika platser i centrala Arvika.

19 JULI [KARLSTAD]

11.00-15.00 Slöjdutställning [Museiparken]