Möjligheternas festival | Region Värmland

Möjligheternas festival

[PRESSMEDDELANDE] Det är nu dags att anmäla sig till sin lokala UKM-festival för de ungdomar som vill vara med 2018. Nytt för i år är bland annat att Karlstad ordnar inte mindre än sex olika stadsdelsfestivaler och senare en avslutning under två dagar på Ungdomens hus, UNO.  

UKM är en mötesplats för kreativa unga. Om du är mellan 13 och 20 år är du välkommen att vara med att arrangera eller delta på scen eller i utställning. Ställ ut foton, gör konster med jojo eller dansa K-pop.  Allt som kan visas i en utställning eller på en scen har en given plats i festivalen.  

Alla de lokala festivalerna i kommunerna hålls under mars, och om man deltar där kan man också få möjlighet att representera sin festival på den stora länsfestivalen som hålls i Säffle i maj och riksfestivalen i Skövde i juni. 

UKM innehåller också en satsning på ungt arrangörskap, och i år är att en grupp ungdomar själva får ansvar fullt ut för att planera och arrangera länsfestivalen.  

– Det är alltså åtta unga personer som håller på att skapa sin drömfestival, och den kommer bli fantastisk! Det kan vi se redan nu, säger Stefan Westling, kulturkonsulent på Region Värmland, som samordnar UKM i Värmland.  

Även på lokal nivå är arrangörskapet betydelsefullt.  

– Genom att vara värd för festivalen, eller hjälpa till med arrangemanget på annat sätt, är du med och skapar en upplevelse värd att minnas. En grym erfarenhet som får dig att växa och dessutom passar fint i CV:n. 

Han berättar att festivalerna har utvecklats mycket de senaste åren. 

– Från och med 2015 har vi fler unga som har annat ursprung än det svenska, och det har breddat festivalerna både när det gäller innehåll och uttryck, vilket är värdefullt och inspirerande.   

Inför årets festivaler har ledning för UKM sett över hela kommunikations- och varumärkesarbetet, och det kommer bland annat att märkas genom ett nytt grafiskt utseende för logotype, kläder, skyltar och så vidare.  Arbetet har som har gjorts inom UKM nationellt, men på initiativ från Värmland.  

Läs mer: regionvarmland.se/ukm

Kontakt

Bild på Stefan Westling

Stefan Westling

Kulturkonsulent

Avdelningen för kulturutveckling

Regional samordnare för UKM (Ung kultur möts) i Värmland, Drömsommarjobbet

054-701 11 22

070-350 57 40

stefan.westling@regionvarmland.se

Festivalprogram 

2/3 Kristinehamn, Kristinehamn Conference Center 
3/3 Karlstad, Kronoparkens fritidsgård 
3/3 Karlstad, Lugnets fritidsgård 
3/3 Karlstad, Molkoms fritidsgård 
3/3 Karlstad, Orrlekens aktivitetshus 
3/3 Karlstad, Sjösala fritidsgård 
3/3 Karlstad, Tolvmansgatans fritidsgård 
3/3 Säffle, Ungdomens Hus 
9-10/3 Karlstad, UNO 
11/3 Torsby, Frykenskolans aula 
14/3 Hagfors, Älvstrandens bildningscentrum 
16/3 Filipstad, Ungdomens Hus 
17/3 Hammarö/Årjäng, Hammarö Arena 
17/3 Grums, Kulturskolan 
23/3 Arvika, Svea Bio & Teater