Drömmar närmar sig verklighet | Region Värmland

Drömmar närmar sig verklighet

[PRESSMEDDELANDE] Det finns drömsommarjobb – och så finns det Drömsommarjobbet. Det senare är en chans för unga dansare, filmare och keramiker att utvecklas och pröva på hur det är att arbeta professionellt inom just deras område. 

Strax före midsommar började de tre grupperna arbeta och nu pågår dansrepetitioner, filmarbete och drejning för fullt.   

Drömsommarjobbet är en del i Region Värmlands arbete med talangutveckling för unga kulturarbetare, och satsningen görs i år med stöd av Arvika kommun och Karlstads kommun. Drömsommarjobbet är avsett för unga i gymnasieåldern, det vill säga de som går ur grundskolan årskurs 9, eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Stor vikt läggs vid att det är professionell ledning av praktiken. 

Intensiva repetitioner för internationell koreograf 

Dansinriktningen leds av den internationellt verksamma koreografen Lidia Wos. Dagarna inleds med en teknikklass baserad på den klassiska balettens grunder anpassad för moderna/samtida dansare. Klassen syftar till att förbereda och stärka dansarna inför det repetitionsarbete som fyller resterande tid av deras arbetsdagar. 

– Min ambition är att skapa en föreställning där det ska finnas utrymme för allas personligheter och individuella uttryck, säger Lidia Wos. Dansarna i gruppen representerar en hel del olika dansstilar som skiljer sig från vad jag är van att arbeta med. Och det skall bli jättespännande att se hur dansarna kan ta till sig min stil och mitt material samtidigt som jag hoppas att jag också kan lära mig mycket av dem.  

Från design till vedbränning 

Inriktningen på keramik hålls i Arvika och fokuserar på brukskeramik och hållbarhet. Handledare är Lise Wichmann Hansen, som bor och arbetar med vedbränt saltglaserat stengods i Backa, Värmlandsbro. Hon är medlem i Arvika Konsthantverk och Not Quite i Fengersfors. 

Deltagarna jobbar för att ta fram kärl som kan användas i köket i stället för plastpåsar. Rent konkret kommer deltagarna arbeta med hantverksträning, främst drejning. De kommer också arbeta med hela produktionskedjan – från design och utvecklingsarbete av produkter till tillverkning av föremålen.  

Deltagarna kommer också få pröva att göra en traditionell vedbränning tillsammans med keramikern Joel Stuart Beck i hans ugn utanför Arvika (troligtvis på fredagen den 6 juli, eventuellt under helgen).  

Med känslorna som verktyg 

Filmarna kommer jobba med sin förmåga att dela med sig av berättelser och känslor. Med inställningen att film är det starkaste sättet att förmedla något på kommer de att skapa historier som är hämtade från deras liv, om hur det är att vara tonåring i Värmland 2018. Kraften ur glädje, ilska, ångest, drömmar, osäkerhet och tusen andra känslor kommer tillsammans med professionell handledning och utrustning forma slutproduktionerna.   

– Vi har sex ungdomar som vågar vara sig själva och som kommer våga göra den typ av film de själva vill se. Vi kommer ge stödet som de behöver för att kunna berätta det de vill, säger handledaren Wilhelm Forsnäsgård. 

Wilhelm Forsnäsgård är en prisbelönt filmare från Värmland med stor erfarenhet från reklambranschen. Han arbetar som professionell fotograf och regissör och har gjort flera uppmärksammade filmer. 

Då visar drömsommarjobbarna sina verk 

Dans 

11/7 kl. 12 och kl. 14, Museiparken Karlstad 
12/7 kl. 14, Stadsparken Arvika 
13/7 kl. 12 och kl. 14, Museiparken Karlstad 
14/7 kl. 12 Museiparken, Karlstad och kl. 14 Spinneriet, Karlstad  

Film 

12/7 kl. 15 Arvika 
14/7 kl. 14 Spinneriet, Karlstad 

Keramik 

12/7 kl. 12-14, Arvika Konsthantverk (pågår t om 28/7) 
14/7 kl. 14 Spinneriet, Karlstad 

Kontakt 

Dans

Linda Löfgren 
linda.lofgren@regionvarmland.se 
054-701 10 73 

Film 

Josef Nyberg 

josef.nyberg@regionvarmland.se 

054-701 10 83 

Keramik 

Kajsa Stinnerbom 

kajsa.stinnerbom@regionvarmland.se 

054-701 10 51