Bara dagar kvar till Värmlands bokfestival 2018 | Region Värmland

Bara dagar kvar till Värmlands bokfestival 2018

[PRESSMEDDELANDE] På fredag klockan 9.00 öppnar dörrarna till årets upplaga av Värmlands bokfestival. Med ett 120-tal programpunkter på fem scener och drygt 100 utställare hoppas man kunna locka många – inte minst ungdomar.

I år deltar författare som Jörn Donner, Linda Skugge, Ninni Schulman, Leif Mannerström och Jila Mossaed, tillsammans med ett 100-tal utställare, till exempel Värmländska Tegnérsällskapet, Framtidsfrön och Värmlands museiförening.

Eftersom ett av Region Värmlands uppdrag är att arbeta med att ge barn och unga en plats på den kulturella ytan så har mycket fokus lagts på barn- och ungdomsprogrammet, som i år har tagits fram av praktikanterna Erika Söderberg och Stina Löf från Kulturvetarprogrammet vid Karlstads universitet. Där finns namn som Thomas Sekelius, Linda-Marie Nilsson, Ellen Ekman och Thor Rutgersson representerade. Precis som förra året har fredagens barn- och ungdomsprogram tagits fram speciellt för skolklasser i Värmland och man har i nuläget fått in ungefär 1 200 förbokningar till fredagens föreläsningar. Över 600 av eleverna har förbokat sig på föreläsningen med Arkan Asaad, som är aktuell med boken Bortom solens strålar.
–     Det känns väldigt bra. Det är roligt att så många elever vill ta del av festivalen, säger Stina Löf.

Nytt för i år är Kunskaps- och mediascenen – en scen som ger utbildningsverksamheter, som lärosäten, folkhögskolor och studieförbund, ett utrymme där de kan presentera sina verksamheter och kurser.

Även i år kommer man att satsa på digitala sändningar, där föreläsningar från festivalen kommer att livesändas på bibliotekvarmland.se.
–     Vi kommer att sända live från Stora scenen, vilket ger dem som inte har möjlighet att komma till festivalen en chans att se ungefär 30 av 120 programpunkter. Vi har även ett samarbete med biblioteken i Värmland och förhoppningen är att livesändningen även ska gå att se på de samtliga lokala bibliotek, säger Ricky Andreis, projektledare.

Förra årets festival lockade ungefär 4 000 besökare, plus drygt 1 000 till livesändningen. I år hoppas, och tror, Ricky Andreis på ett större besöksantal.
–     Vi har ett väldigt brett och spännande program, med många programpunkter för både barn, unga och vuxna.

Bild på Ricky Andreis

Ricky Andreis