Sunne vinnare i European Broadband Awards 2018 | Region Värmland

Sunne vinnare i European Broadband Awards 2018

[NYHET] Sunne kommun tog med projektet ”Welcoming Sunne to the Network Of the Future” hem segern i kategorin ”Cost reduction and co-investment in a future proof infrastructure” under European Broadband Awards 2018.

Tidigare har vi berättat att Sunne kommuns unika samarbete med Telia, angående att digitalt framtidssäkra Sunne, har varit nominerat i en kategori under European Broadband Awards 2019. Nu kommer ytterligare ett glädjande besked, Sunne kommun tog hem segern i kategorin ”Cost reduction and co-investment in a future-proof infrastructure”.

Sunne var det enda svenska bidraget som tog sig till final i den årliga ceremonin där EU-kommissionen hyllar enastående projekt för spridningen av bredband i Europa. Den 19 november besökte en delegation från Sunne och Telia Bryssel för att delta på ceremonin. Priset överlämnades av Mariya Gabriel, EU:s kommissionär för den digitala ekonomin och det digitala samhället.

Det unika projektet ”Welcoming Sunne to the Network of the Future” startade 2011 då partnerna inledde ett samarbete som syftade till att säkerställa digital infrastruktur genom att ta fibernätverk till Sunne. 2017 togs samarbetet till en ny nivå och innan den 31 januari 2019 kommer alla kopparledningar i Sunne kommun att vara utbyta mot fiberoptik.

Tack vare projektet kommer Sunne kommun ha en digital infrastruktur som är både snabb och har hög kapacitet, vilket gör det möjligt för personer och företag att växa i en högteknologisk värld.

Utmaningen ligger i att få personer och företag att också nyttja den nya tekniken maximalt, vilket inte bara är en lokal utmaning, utan i hela Sverige. Med hjälp av forskning från högskolan i Skövde, som bedrivs på plats i Sunne, och genom att 12-åringar hjälper äldre att hänga med i den snabbt växande tekniska utvecklingen via Telias utbildningsverktyg ”More Digital”, strävar Sunne efter att bli den första kommunen som är digitalt framtidssäkrad.

Ett stort grattis från oss på Region Värmland!

Läs mer om European Broadband Awards 2018 och Sunne kommuns projekt här