Äldre ska inspireras av unga | Region Värmland

Äldre ska inspireras av unga

[NYHET] Vad är swish? Hur fungerar mobilt bank ID och är det verkligen gratis att Skypa? Det och mycket mer får äldre lära sig av ungdomar i en ny satsning. Syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Region Värmland och Länsstyrelsen presenterar nu projektet Tillgänglig Digitalt som ska minska det digitala utanförskapet bland värmlänningar som är 65 år eller äldre. Som en del av projektet arrangeras inspirationsdagar tillsammans med länets kommuner – där äldre lär av yngre.  

– Vi bygger inte bara broar över generationerna vi ger också de äldre möjlighet att utveckla sin digitala kompetens. Alla ska kunna ta del av och ta ansvar för det digitala samhället, säger Tomas Riste, regionråd på Region Värmland.  

Den 5–6 december är det dags för Eda kommun och drygt 160 deltagare är anmälda. Handledarna, tillika experter på digitala tjänster, är elever i årskurs 7, 8 och 9 på Hierneskolan i Koppom och Gunnarsbyskolan i Charlottenberg. 

–  Det stora intresset är ett kvitto på att satsningen behövs. Eda ska vara en bra plats att leva på och då är det viktigt att alla ges möjlighet att ta del av digitaliseringen och de fördelar den för med sig, säger Marie Granander, digitaliseringsstrateg i Eda kommun.  

Många äldre står utanför  

Färska siffror visar att en halv miljon svenskar aldrig använder internet och av dem är de allra flesta äldre. Nio procent av 66–75-åringarna och 42 procent av de som är 76 år eller äldre använder inte internet alls. 

–  En grundläggande nivå av digital kompetens är en förutsättning för att varje individ ska kunna vara en del av det demokratiska samhället, därför är detta viktigt för oss, säger Stina Höök, regionråd på Region Värmland.