Kulturens betydelse för hälsa – Region Värmland

Kulturens betydelse för hälsa

Region Värmland och Riksteatern Värmland i samarbete med Karlstads kommun, Karlstads universitet och Landstinget i Värmland bjuder in till ett seminarium om kultur och hälsa.

Välkommen till ett seminarium om kulturens betydelse för hälsan. Seminariet är en fortsättning på konferensen Kultur och hälsa – vi gör det tillsammans som arrangerades i april 2017.

När: Torsdag 30 november
Tid: kl. 13.30 – 16.15

13.30 Inledning

13.45 Den kulturella hjärnan

Vi behöver kultur för att må bra, men varför? Professor emeritus Gunnar Bjursell har tidigare forskat på geners betydelse för folksjukdomar. Under de senaste åren har han engagerat sig i forskningsfältet kring kultur, hjärna och hälsa och varit med vid satsningen Kultur och hälsa vid Göteborgs universitet. Sen några år driver han Cultural Brain Initiative vid Karolinska Institutet. Under föreläsning guidar han oss inom den senast forskningen som visar hur musik, kultur och känslor påverkar hjärnan och hela vår organism positivt. Många studier visar att kulturella upplevelser är rena medicinen för vår hjärna och hjälper oss att hålla oss pigga och friska längre.

15.15 Fika och samtal – hur går vi vidare och gör det tillsammans?

Efter föreläsningen samtalar vi i mindre grupper och reflekterar över det vi nyss hört.

16.00 Samling och avslutning

Plats: Karlstad CCC, Tage Erlandersgatan 8A, Karlstad
Vägbeskrivningkarlstadccc.se/besok-oss/hitta-hit

Tänk på miljön – res kollektivt eller samåk!

Anmälan

Anmäl dig senast 20 november via e-post till marie.persson@regionvarmland.se Glöm inte att ange eventuell specialkost eller behov av särskilda tillgänglighetsanpassningar. Anmälan är bindande efter sista anmälningsdag, men kan överlåtas. Bekräftelse skickas till anmälda deltagare.

Deltagande är kostnadsfritt.

Målgrupp

Seminariet riktar sig till dig som är forskare, lärare eller student, tjänsteman eller förtroendevald i kommun, landstinget eller regionen, verksam vid kulturinstitution, anställd inom vård och omsorg, medlem i kultur- eller handikappförening eller företagare inom kultursektorn.

Bild på Marie Persson

Marie Persson