MålarAkademin

MålarAkademin är en distanskurs för dig som vill jobba vidare med din kreativitet. En distanskurs, 50 %, med tre närträffar per termin – lärarledd handledning.

Utbildningsort: Distans, Kyrkerud, Årjäng
Kurstid: En eller två terminer
Start: Augusti och januari
Sista anmälningsdag: 15 maj och 15 november

OBS!

Vårterminens kurs är en fortsättningskurs som bygger på höstens kurs. För att söka vårterminen ska du ha gått höstens kurs eller ha motsvarande kunskaper.

Tiden för närträffarna är vanligtvis fredag till söndag, 14 klocktimmar lärarledd undervisning. Kursen är på svenska och är studiemedelsberättigad. 

Datum närträffar hösten 2017:

 Vecka 37: 15-17 september

 Vecka 42: 20-22 oktober

Vecka 48: 1-3 december

Antagningskriterier 

Förkunskap 

För att kunna vara delaktig i kursen behöver du grundläggande kunskaper i digital kommunikation, exempelvis att skicka mejl, samt ha tillgång till en dator. 

Observera! Vårterminen (termin två) är fortsättning på höstens kurs (termin ett). För att söka termin två krävs att ha gått första terminen på Målarakademin eller ha motsvarande färdigheter. Har du gått termin ett har du förtur till termin två.

Antagning och urval 

För att din ansökan ska behandlas krävs att den: 

  • är inskickad i tid. 
  • innehåller personbevis och personligt brev 

 I de fall då vi har fler sökande än antal platser på kursen gör vi ett urval baserat på de sökandes behov, motivation att gå kursen samt förmåga att arbeta i grupp. Denna bedömning görs med utgångspunkt i det personliga brevet. 

Innehåll

Målarakademin ger dig grundkunskaper i den tvådimensionella bildens berättande. Du får prova på olika material och tekniker, bland annat olika sorters kol, blyerts och tusch. Vi går igenom grunderna i akryl och olja samt ett flertal tillhörande medium och underlag. I undervisningen ingår även modellstudier, bildanalys, färglära och komposition. Under kursens gång kommer andra konstnärers verk och sammanhang belysas samtidigt som du får möjlighet och stöd i att hitta ditt eget bildspråk och att utveckla din egen färg- och formkänsla. 

Kursmål 

Kursens mål är att ge deltagarna grundläggande erfarenheter om konstnärliga processer, teknik, materialkännedom och konstorientering, samt att bidra till goda förutsättningar till fortsatt utveckling i konstnärligt skapande. 

Undervisningsformer 

Gemensamma genomgångar av material och tekniker på närträffarna. Muntliga genomgångar i grupp för att ge och få reflexioner på den egna processen. Eget arbete under handledning. Distansarbete med uppgifter på ett gemensamt tema eller område. Distanshandledning via Itslearning och möjlighet till diskussion och feedback från lärare och kurskamrater. 

Krav för fullständigt intyg 

Genomförande och redovisning av obligatoriska kursmoment.  

Kursutvärdering 

Kursutvärdering sker fortlöpande under året.  

Kursavgift, kursmaterial och kurslitteratur 

Kursen har ingen fast avgift utan deltagarna betalar själva för det material de använder. Material finns att köpa på skolan, för arbete på närträffarna och för distansarbetet. 

Om Ansökan via Webben

OBS: din ansökan måste innehålla personligt brev och personbevis för att behandlas. Du får inget personligt mail där skolan ber om kompletteringar, utan var uppmärksam på statusen under ”Mina ansökningar” på ansökningssidan (för länk: se automatiskt mailsvar som skickades när ansökningen gjordes).

Går du termin 1 och ska fortsätta på termin 2 på samma kurs behöver du inte bifoga personligt brev och personbevis, utan skriver i kommentarsfältet nedanför: ”Går termin 1”.

Kontakt

Bild på Marie Levin

Marie Levin

Ämneslärare

Kyrkeruds folkhögskola

marie.levin@regionvarmland.se

Sidan uppdaterades den 8 november, 2017