UKM

Är du mellan 13-20 år, spelar du piano? Kan du jonglera med facklor och stå på händer samtidigt? Längtar din rock ut ur garaget? Ligger det dikter i din skrivbordslåda som väntar på publik? Har du målat en ny Mona Lisa? Är du intresserad av Cosplay och sugen på att visa upp din grymma dräkt? Älskar du att få vara med där det finns andra som du? Om du svarar ja på något av detta, då är UKM din grej!

UKM (Ung kultur möts) har funnits i Värmland sedan 1997. Tusentals värmländska ungdomar har deltagit under åren på scen, med alster i utställningar eller som funktionärer och arrangörer. Många av dessa har fortsatt stå på scen, skapat och arrangerat upp i vuxen ålder.

UKM är en ideell förening som skapar mötesplatser i form av festivaler där unga människor på olika sätt får uttrycka sig kreativt och konstnärligt för en publik. En viktig del av dessa festivaler är också möjligheten att delta i workshops och vidga sitt kontaktnät.

Ett stort antal regioner i landet är medlemmar i föreningen. Värmland är en av dessa och tack vare ett engagerat och målinriktat arbete under många år har vår region en viktig betydelse för UKM i ett nationellt perspektiv.

Kommun-, läns- och riksfestival

Festivalerna är indelade i kommun-, läns- och riksfestival. Målgruppen är ungdomar i åldern 13-20 år som vill visa sitt uttryck för en publik eller vara med som funktionär eller arrangör. Det finns ingen begränsning i vilken typ av kreativt eller konstnärligt uttryck man får visa upp. Alla som anmäler sig till en kommunfestival får vara med. Anmäl dig till den kommunfestival du är sugen på att delta i på UKM Sveriges webbplats (öppnas i nytt fönster). Här hittar du också kontaktpersonerna för respektive festival. Observera att anmälningstiden går ut fem dagar innan det datum respektive festival arrangeras.

De kommunala festivalerna kan se lite olika ut beroende på vem och vilka som arrangerar just detta år. På en kommunfestival får man som utövare tillgång till minst fem minuters scentid med professionellt ljud och ljus eller en yta i en utställning på 1,5×1,5 meter som man får göra vad man vill med.

Om du bor i en kommun i Värmland som saknar en UKM-festival så ta kontakt med Stefan Westling, stefan.westling@regionvarmland.se, så kanske vi tillsammans kan fixa en.

Länsfestivalen 2016 arrangerades den 20-22 maj på Fröding Arena i Karlstad. Projektledare var Charlotte Dyhr-Nielsen, charlotte.dyhr-nielsen@karlstad.se (öppnas i nytt fönster), och Bent Fagerslett, bent.fagerslett@karlstad.se (öppnas i nytt fönster). På Karlstad kommuns hemsida kan du läsa mer om Länsfestivalen 2016.

Länsfestivalen 2017 arrangeras den 19-21 maj i Grums. Projektledare är Lasse Högberg, lassemedia@gmail.com. En festival gör sig inte själv. En hel stab av personer behövs för att planera och genomföra arrangemanget. Om du är intresserad av att jobba som arrangör – tveka inte att ta kontakt med Lasse. 

Riksfestivalen 2016 arrangeras i Alingsås den 19-22 juni. Läs mer om riksfestivalen här. (öppnas i nytt fönster)

Urvalsgrupp och representation

När kommunfestivalerna arrangeras så finns där alltid en urvalsgrupp vars uppgift är att välja ut de deltagare som ska få visa upp sig på den årliga länsfestivalen. Urvalsgruppen utgår från utvecklingsmöjligheter, personlighet, mångfald och huruvida deltagaren är en bra representant för sin festival. Skulle man inte få chansen att delta på länsfestivalen så kan man åka dit i alla fall och hänga med sina kompisar och ha kul.

Urvalsgrupper finns även med under länsfestivalen och väljer enligt samma kriterier ut de deltagare som får representera Värmland på riksfestivalen och andra arrangemang under året som UKM Värmland samarbetar med.

Deltagare som erbjöds representera UKM Värmland 2016:

UKM riksfestival, Alingsås 19-22 juni

Utställning
Emma Berg (Måleri)
Johanna Hertzman (Foto)
Kajsa Andersdotter (Måleri)
Naguy Masala (Grafik)
Oscar Lejrin (Slöjd)
Samuel Nilsson (Måleri/teckning)

Scen
Alma (Spoken word) – Alma Hallgren
Gorepool (Musik) – Elias Nordström, Erik Hjalmarsson, Felix Einarsson, Kein Kihlman, Liam Cohen och Linus Höök
Jens Ås (Musik)
Lana (Musik) – Lana Palanijafi
Kritical (Musik) – Kalle Wejrum Fielding, Ludvig Kramenius och Rafael Graetzer
Maja & Julia (Musik) – Maja Enqvist och Julia Persson
Nephila (Musik) – Linus Elvin, Eline Gustavsson, Jacob Hellenrud, Johan Tinfors, Johan Larsson, Erik Nilsson, Christoffer Eriksson och Josephine Asker

Funktionärer: Joanna Jansson, Laura Nodland

Putte i Parken, Karlstad 30 juni-2 juli

Fredag 1 juli kl. 14-15, Teaterscenen
Sara (Musik) – Sara Andersson
Pergite (Musik) – Christoffer Johansson Linde, David Espedalen, David Jansson, Isa Jäger, Jakob Sirén
Frida Jokinen (Musik)
Lost On Purpose (Musik) – Elin, Haraldsson, Sara Davidsson, Vilda Eriksson

Konferencier: Joanna Jansson

Lördag kl. 14-15, Teaterscenen
MaxiPack (Musik) – Alexander Mihlzén, Liam Cohen, Linus Höök, Erik Hjalmarsson, Alma Hallgren
D.A (DJ) – Daniel Asanovic
Nora & Ida (Dans) – Ida Bengtsson, Nora Nilsson

Konferencier: Joanna Jansson

Gamla kraftstationen, Deje 16-24 juli

Utställning
Ella Nilsson (Foto)
Karin Solberg (Objekt)
Mahmood Rahmani (Måleri)
Manzor Gholamali (Måleri)
Matilda Sandberg (Måleri)

Folk & Rock, Segmon 12-13 augusti

Scen
Elin & Johan (Musik) – Elin Werling, Johan Snahr
Halva gänget (Musik) – Nora Heinerud, Wilma Ås
Zahra Jabir (Musik)

Konferencier: Linus Elvin

Kulturnatten i Karlstad 9 september

Utställning, 16.30–22.00, Värmlands Museum
Elin Olsson (Teckning)
Joel Landegren (Måleri/digitalt)
Moa von Bahr (Måleri/teckning)
Morris Ferneskog (Måleri)

Scen, 18.00–20.30, Värmlands Museum
18.00 William Trollkarl (Trolleri)
18.30 Erin Kringlund (Musik)
19.00 Jennie Stenmark (Modevisning)
19.30 Malin Elvin (Musik)
20.00 Seth Wearing (Spoken word)
20.30 Seied Jamal Hosseini (Musik)

Regional samordning

På Region Värmland finns en person anställd för regional samordning av UKM i Värmland. Uppgiften är att stödja kommunerna i deras lokala verksamhet och likaså den eller de kommuner som arrangerar länsfestivalen. Planering och medverkan vid den årliga riksfestivalen ligger också på den regionala samordnarens bord. Utöver detta så representerar samordnaren Värmland i det nationella arbetet inom UKM i form av en plats i styrelsen för UKM Sverige.

Kontakt

Bild på Stefan Westling

Stefan Westling

Kulturkonsulent

Avdelningen för kulturutveckling

UKM (Ung kultur möts), Drömsommarjobbet

054-701 11 22

070-350 57 40

stefan.westling@regionvarmland.se

Sidan uppdaterades den 19 september, 2016