Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Regionfullmäktige i korthet den 7 december 2022

Regionfullmäktige i korthet den 7 december 2022

I samband med onsdagens sammanträde fattade regionfullmäktige bland annat beslut om förslag till reviderad regionplan och budget för 2023 samt ekonomisk flerårsplan för 2023–2025. Val av regionråd och val till nämnder förrättades också.

Reviderad regionplan och budget för 2023 samt ekonomisk flerårsplan för 2023–2025

Förslaget till reviderad regionplan och budget för 2023 bygger på samma budgetförslag som regionfullmäktige behandlade i juni.

Det är en reviderad budget utifrån den budgetprognos som gjordes i april tidigare i år. I den nu reviderade regionplanen budgeteras nettokostnadsramen för 2023 till 10 825 miljoner. Resultatet för år 2023 budgeteras till -278 miljoner kronor.

Budgeten ska ses mot bakgrund av ett ansträngt ekonomiskt läge med hög inflation och ett oroligt geopolitiskt läge, till vilket ökade kostnader för pensioner på 280 miljoner kronor samt andra kostnadsökningar på 50 miljoner kronor läggs jämfört med det tidigare förslaget som behandlades i juni.
– Nettokostnadsramen för Region Värmland är 461 miljoner större för år 2023 än för år 2022. Det ger en budget som är 4,4 procent högre än innevarande år, säger Åsa Johansson, regionstyrelsens ordförande.
För att balansera delar av det förväntade underskottet på -278 miljoner kronor används medel från den så kallade resultatutjämningsreserven under 2023.

Enligt den ekonomiska flerårsplanen för 2023–2025 förväntas de finansiella kostnaderna ligga kvar på höga nivåer de närmast följande åren. Enligt förslaget till ekonomisk flerårsplan för 2023–2025 prognosticeras resultatet för år 2024 till -129 miljoner kronor och 147 miljoner kronor för år 2025.
– Vi ser att det är nödvändigt att lägga ett negativt resultat för 2023 för att även i tuffa ekonomiska tider kunna upprätthålla bra välfärd för värmlänningar. Vi kommer ha höga krav på verksamheterna att de håller sin budget, och 2025 är målet att vi ska ha en ekonomi i balans.
– Vårt fokus ligger på att hitta synergieffekter från regionbildningen och ta fortsatta kliv i den digitala omställningen. Vi ska också intensifiera arbetet med att trycka tillbaka de höga kostnaderna för hyrläkare, fortsätter Åsa Johansson.

I regionplanen har ett nytt resultatmål för kultur- och bildningsnämnden tillkommit: ”Tydligare styrning och ledning av regionens arkivhantering”.

Ett förtydligande har också gjorts kring ”mål gällande materialåtervinningsgrad”.

Regionfullmäktige antog den reviderade regionplanen och budget för 2023 samt ekonomisk flerårsplan för 2023–2025.

Övertagande och drift av larmcentral i egen regi

Inkommande sjukvårdslarm hanteras i dag av SOS Alarm AB, med stöttning av sjuksköterskor från Region Värmland under vissa delar av dygnet, enligt ett pågående avtal med SOS Alarm.

Vid de tillfällen då Region Värmlands personal förstärker ses ett minskat resursutnyttjande av ambulans, vilket lett till att tillgänglighet till disponibel ambulans ökat. Att ta över larmcentralen i egen regi bedöms generera ytterligare kvalitets- och effektiviseringsvinster kopplat till bedömning av patientens vårdbehov och koordineringen av mobila resurser. Effektiviseringsvinsterna bedöms kunna reducera antalet undvikbara slutenvårdsinläggningar med 2 000 per år genom bättre kontroll av hänvisningar.

Det integrerar också larmcentralen tydligare i hälso- och sjukvården, och gör den till en naturlig del i övergången till god och nära vård, vilket också ytterligare väntas stärka samverkan med den kommunala omsorgen. Regionfullmäktige beslutade att Region Värmland övertar och utför drift av larmcentral i egen regi från och med våren 2024 då nuvarande avtal med SOS Alarm AB löper ut.
– En larmcentral i egen regi ger oss möjligheter att nyttja våra resurser effektivare och mer ändamålsenligt. Det stärker och främjar förutsättningarna för våra värmländska patienter att få rätt vård och för personalens arbetsmiljö och förmåga att agera proaktivt och ha ett sammanhållet grepp över patientens väg från inkommet larmsamtal till utskrivning, säger Åsa Johansson.

Val av regionråd och val till nämnder

Vid sammanträdet utsågs regionråd för tiden från 1 januari 2023 till dess att de väljs igen. Val till nämnder för perioden 2023–2026 förrättades också. Se faktaruta för samtliga val.


Faktaruta

Regionråd som valdes för tiden från 1 januari 2023 till dess att de väljs igen:
Åsa Johansson (S)
Daniel Schützer (S)
Sofia Magnusson (S)
Tobias Eriksson (S)
Fredrik Larsson (M)
Stina Höök (M)
Sara Kihlström (KD)
Sara Gunnarsson (L)
Anders Skogberg (SD)
Mikael Strandman (SD)
Elisabeth Björk (V)
Erik Evestam (C)
Marianne Utterdahl (SIV)

Följande presidier för perioden 2023–2026 utsågs:
Regionfullmäktige
Ordförande: Kenneth Johannesson (S)
Första vice ordförande: Per-Samuel Nissser (M)
Andra vice ordförande: Gert Raiml (V)

Regionstyrelsen
Ordförande: Åsa Johansson (S)
Första vice ordförande: Fredrik Larsson (M)
Andra vice ordförande: Tobias Eriksson (S)

Hälso- och sjukvårdsnämnden
Ordförande: Daniel Schützer (S)
Första vice ordförande: Sara Kihlström (KD)
Andra vice ordförande: Jens Östergren (C)

Regional utvecklingsnämnd
Ordförande: Erik Evestam (C)
Första vice ordförande: Stina Höök (M)
Andra vice ordförande: Tobias Eriksson (S)

Kultur- och bildningsnämnd
Ordförande: Sofia Magnusson (S)
Första vice ordförande: Mattias Joelsson (KD)
Andra vice ordförande: Marie Persson (C)

Kollektivtrafiknämnd
Ordförande: Elisabeth Björk (V)
Första vice ordförande: Sara Gunnarsson (L)
Andra vice ordförande: Thomas Schultz (S)

Patientnämnd
Ordförande: Patric Carlsson (V)
Första vice ordförande: Niklas Lehresjön (L)
Andra vice ordförande: Pia Falk (S)

Hjälpmedelsnämnd
Ordförande: Matilde Konglevoll (V)


Kost- och servicenämnd
Ordförande: Anna-Lena Carlsson (C)
Vice ordförande: Anette Klang (M)

Drift- och servicenämnd
Ordförande: Tobias Eriksson (S)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?