Spetskunskap i värmländsk vård
Värmländska ST-läkaren Louise Emilsson tillbringade ett år tillsammans med världens ledande forskare på anrika Harvard University.

Louise Emilsson jobbar deltid som läkare på vårdcentralen i Värmlands Nysäter parallellt med att hon ingår i en forskargrupp på Universitetet i Oslo.
Nu är hon tillbaka i vardagen på vårdcentralen i Värmlands Nysäter.
– Det har varit det bästa året i mitt liv, säger Louise.
Ett år med världseliten
Att få spendera ett år tillsammans med världseliten inom medicinsk forskning är en chans få förunnade. Men en av dem är Louise Emilsson, en av flera läkare på landstingets vårdcentraler som har en så kallad kombinationstjänst. Louise jobbar deltid som läkare på vårdcentralen i Värmlands Nysäter parallellt med att hon ingår i en forskargrupp på Universitetet i Oslo som fördjupat sig inom området tumörer i tjocktarmen. Efter att ha fått ett stipendium från Norska forskningsrådet tog Louise, som gör ST inom allmänmedicin och forskar inom epidemologisk metodik, med sig make och tre barn och flyttade till Boston, USA.
Bland många sökande valdes hon ut att göra ett års postdok-år på Harvard, ett av världens främsta universitet. Nyss hemkommen blickar Louise Emilsson tillbaka på ett intensivt och givande 2016.
– Undervisningen och kulturen är väldigt häftiga i en sådan superakademisk miljö. Jag har lärt mig otroligt mycket och bara klimatet i sig är jättespännande att få vistas i, säger Louise.
Nytta av resultat och metodik
Under året på Harvard forskade hon på data både från amerikanska och svenska cancerregister. Resultaten och framför allt metodiken är något hon kommer dra nytta av framöver.
– Jag har lärt mig otroligt mycket, sådant som jag kommer kunna använda av hela livet. Man lär sig på ett annat djup och jag har fått med mig mycket praktiskt kring hur man använder metoder och tolkar och räknar resultat rätt.
Kombinera kliniskt arbete med forskning
Som blivande specialist inom allmänmedicin ser Louise Emilsson arbetet på en vårdcentral som en god förutsättning för att kombinera kliniskt arbete med forskning.
– Som specialist i allmänmedicin får jag en bra bild av patientens livssituation och vardag, man blir "doktor för allting" och får insikt i vad som verkligen spelar roll för patienternas livskvalitet. Det är utmanande, varierande, spännande och kräver ett väldigt brett kunnande. Det är den bästa tänkbara specialiteten för en klinisk forskare. Jag kommer till exempel åka tillbaka till Harvard några gånger till under året och förhoppningsvis kan jag fortsätta samarbeta med forskare där även framöver.