Folktandvården polisanmäler sabotage och skadegörelse

Medarbetare vid Folktandvården Grums har fått däck sönderskuret, billacken repad, tanklocket uppbrutet och lappar på vindrutan. Under hösten gjorde därför Folktandvården Värmland en polisanmälan om skadegörelse och sabotage.

Eftersom medarbetare med utländska namn redan tidigare utsatts för diskriminering av några patienter går det inte att utesluta att skadegörelsen har rasistiska motiv.

– Det känns mycket tråkigt att behöva polisanmäla, men för våra medarbetares skull måste vi agera. Vi vet ju att de allra flesta av våra patienter uppskattar både vår verksamhet och oss som jobbar här, säger klinikchef Aref Fani.

Tandvårdschef Birgitta Haglund har det övergripande arbetsmiljöansvaret för folktandvårdens kliniker. Hon är bedrövad över det som hänt i Grums, men har kunnat konstatera att verksamheten klarat hantera detta.

– Medarbetarna på kliniken har fått stöd från både Landstingshälsan och landstingets säkerhetsenhet, och det känns bra att våra rutiner fungerar, säger hon.

Fler än hälften av alla kliniker upplever diskriminering

Eftersom liknande situationer har rapporterats från andra håll i landet har Birgitta Haglund, för att få reda på omfattningen i Värmland, genomfört en enkel enkätundersökning bland folktandvårdens kliniker.

– Tråkigt nog rapporterade fler än hälften (13 av 23 svar) att de hade erfarenhet av diskriminering mot medarbetare med utländska namn. Det betyder att vi tydligt måste markera att vi inte accepterar detta. Våra medarbetare ska inte behöva känna obehag på sina arbetsplatser.

 

Tillbaka till Nyheter Region Värmland