Viktiga samtal på Kulturparlamentet

Odd Råberg, Region Värmland, ledde ett samtal mellan Anna Skoglund, verksamhetsledare för Riksteatern Värmland, Anna Åberg, konstchef i Västragötalandsregionen, och Peter Franke, styrelseordförande för Västanå Teater och politisk redaktör, Värmlands Folkblad.

Viktiga samtal på Kulturparlamentet

Det räcker inte med att säga att kulturen är livsviktig. Vi måste kunna berätta varför. Bjud in till samtal! Det var ett av budskapen när Kulturparlamentet 2019 genomfördes i tisdags.

För många är konst, musik och litteratur en livsnerv. Det som gör livet värt att leva. Det finns dock olika syn på vad som är kultur och hur viktigt det är. I åtstramningstider inom den offentliga sektorn ryker inte sällan den kulturella verksamheten först. Än värre är hot och hat från enskilda individer som inte gillar en viss typ av kultur.
Kulturparlamentet är en återkommande mötesplats för Värmlands kulturliv. Årets tema var En tid av utmaningar.

Kulturparlamentet skapades 2009. Syftet är att ge inspiration och kunskap, men också att öka intresset för kulturpolitiska frågor, säger kulturchef Ulf Nordström.

Ett annat viktigt budskap under dagen var att se och bjuda på hela kulturens smörgåsbord. Att möta alla genom ett varierat utbud, att inte enbart bjuda på det som är viktigt för att turisterna ska komma. Ett exempel från gången tid var marknaden i byn, det var fest, folket gick man ur huse för att mötas i olika kulturella aktiviteter och kanske avsluta dagen med en vals eller foxtrot på dansbanan.

Ett levande Värmland
Marit Kapla, författare och Augustnominerad för sin bok Osebol, ledde ett panelsamtal om ett levande Värmland. Är stad och land varandras motsatser eller förutsättningar? Hur det ser ut i Värmland?  Karlstad visavi övriga orter. En slutsats var att det är eldsjälarna som gör skillnad. Och att de har lättare att ta plats på mindre orter, de blir ett ansikte. En utmaning är ge eldsjälarna bra förutsättningar.

Johanna Koljonen om att hitta det angelägna
Bland gästerna fanns kulturjournalisten Johanna Koljonen som är ansvarig för den årliga Nostradamus-rapporten, som sätter film och tv-branschens utmaningar under lupp. Hon beskrev en verklighet med dominans av stora teknikjättar på en streamingmarknad. Hur konkurrera i en sådan tid? Hennes svar var att hitta det relevanta och angelägna och att kunna kommunicera varför det den mindre filmindustrin gör är viktigt.

Kulturchef Ulf Nordström fick frågan om vad han tog med sig från dagen.
– Förutom allt klokt och tankeväckande som sägs på scenen, är det mötet med alla engagerade deltagare. Kulturparlamentet lockar både enskilda kulturskapare, föreningsmänniskor, kulturbyråkrater och förtroendevalda, och det är den breda målgruppen som är styrkan med konferensen, tror jag.

Författaren och kulturjournalisten Marit Kapla, aktuell med sin prisbelönta bok Osebol, leder ett samtal mellan Anneli Strömberg, nybliven chef för Rackstadmuseet i Arvika, Josefin Knarrström Bergh, VD på Wermlands Invest, och Sara Falkstad, bland annat aktiv i den feministiska konstgruppen OTALT i Arvika.

Kulturjournalisten Johanna Koljonen gav en specialanpassad presentation av den årliga Nostradamus-rapporten, som sätter film och tv-branschens utmaningar under lupp.

Tillbaka till Nyheter Region Värmland