Prins Carl Philip och prinsessan Sofia besökte Centralsjukhuset i Karlstad

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia välkomnades av regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson och hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia besökte Centralsjukhuset i Karlstad

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia besökte i dag Centralsjukhuset i Karlstad för att möta hälso- och sjukvårdspersonal. Prinsparet lyssnade intresserat och uttryckte djup tacksamhet för Region Värmlands insatser under covid 19-pandemin.

Med anledning av den pågående covid 19-pandemin besökte prins Carl Philip och prinsessan Sofia i dag Värmland. Besökets första stopp var CSK i Karlstad där de fick ta del av medarbetares och chefers berättelser om hur hälso- och sjukvården ställt om och arbetat under pandemin.

– Jag är djupt imponerad av den snabba omställningen ni gjort och engagemanget, värmen och omtanken ni förmedlar, sade prins Carl Philip.

Prinsparet hälsades välkomna av regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson. Efter en kort introduktion av hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert, där hon berömde organisationens insatser, gavs ordet till medarbetare och chefer som beskrev den enorma omställning som gjorts för att hantera pandemin.

Mikael Bergenheim, verksamhetschef för kirurgi och lokal särskild sjukvårdsledare för Centralsjukhuset i Karlstad, berättade om lokal särskild sjukvårdsledning och beskrev hur tre skilda spår skapades för att hålla igång verksamheten och undvika smittspridning bland patienter och medarbetare.

– Jag är stolt och imponerad av kraften organisationen visar i skarpt läge och vi går stärkta ur det, sade Mikael Bergenheim.

Mia Eriksson, intensivvårdssjuksköterska som jobbade på covid-IVA, visade upp den skyddsutrustning som hon och hennes kollegor arbetar i och förklarade utmaningarna de ställs inför. Hon berättade om svårt sjuka patienter och relationen som skapas till patienter som vårdas under lång tid.

– Jag minns varenda covid 19-patient, deras namn och var de låg, berättade Mia Eriksson.

Prinsparet lyssnade intresserat och ställde flera frågor.

– Fint och imponerande att ni i ett så pressat läge klarar av att se människan, sade prinsessan Sofia som själv har erfarenhet av att arbeta inom hälso- och sjukvården.

Isabelle Michel, sjuksköterska som förflyttades från ordinarie jobb på onkologivårdavdelning till jobb på covidvårdavdelning, berättade om sitt arbete på vårdavdelning och beskrev utmaningarna med hög arbetsbelastning samt brist på personal och vårdplatser. Staffan Tevell, överläkare på infektionskliniken och del av regional särskild sjukvårdsledning, beskrev arbetet på infektionskliniken.

Anna Frödin, tillfördnad områdeschef för område vårdkvalitet, verksamhetschef för kliniskt träningscentrum samt ansvarig för reaktivering av vårdpersonal, reaktiverades själv för att jobba som intensivvårdssjuksköterska på covid-IVA. Hon beskrev reaktiveringsprogrammet som startats för att få in mer vårdpersonal.

– Det var fint och lärorikt att få komma hit och lyssna till era berättelser. Ett stort tack för det otroligt viktiga jobb ni gör, avslutade prins Carl Philip.

På frågan om gruppen ville skicka med prinsparet några ord på vägen var budskapet tydligt:

– Detta är ett maratonlopp som vi inte ser slutet på. Följ riktlinjerna och håll avstånd. Det är inte över än!

Isabelle Michel, sjuksköterska, Mia Eriksson, intensivvårdssjuksköterska, och Mikael Bergenheim, verksamhetschef, berättade om arbetet i Region Värmland under pandemin.

Tillbaka till Nyheter Region Värmland