Region Värmland förbereder för vaccinering mot covid-19

Planeringen för att förbereda för vaccinering mot covid-19 i Värmland är i full gång. Nu rekryterar regionen personal som kan vara med och förstärka när vaccinationen ska starta.

Från och med mitten av januari ska alla regioner vara redo att starta vaccineringen mot covid-19. Regionen utgår från Folkhälsomyndighetens prioriteringar.

– Vi förbereder oss för att kunna starta en effektiv och smittsäker vaccinering. Vårt sätt att arbeta kommer behöva anpassas efter vilket vaccin vi får, hur det ska förvaras och hur mycket vaccin vi får, säger regionens vaccinsamordnare Anders Nordmark.

Olika scenarier

Prioriterade grupper kommer att vaccineras först och regionen förbereder sig för att det kan bli ett rörligt startdatum. Region Värmland planerar enligt tre scenarier.

– Det mest sannolika är att mängden vaccin som levereras kommer att stiga under loppet av några månader. Det andra scenariot är att det kommer väldigt olika mängder vaccin från månad till månad. Det tredje scenariot är att det levereras mer vaccin än vad vi tror är realistiskt. Och då hamnar vi i ett scenario som mer skulle likna genomförandet av vaccinering mot säsongsinfluensa, säger Anders Nordmark.

Rekrytering av personal som kan förstärka

Som en del i förberedelserna inför vaccineringen rekryterar nu Region Värmland personal som kan vara med och förstärka när vaccinationen ska starta.

– Det är viktigt för oss att få en bild av hur många som är intresserade och har kunskap för att vara med i detta viktiga arbete, säger Anders Nordmark.

I första hand söker regionen sjuksköterskor, läkare, apotekare, receptarier, vårdadministratörer och undersköterskor.

Information om vaccinering mot covid-19

När det börjar närma sig kommer det finnas information på 1177.se och i regionens andra informationskanaler

Tillbaka till Nyheter Region Värmland