Aldrig har så många sökt Drömsommarjobbet

Vid midnatt den 21 mars gick ansökningstiden ut för Region Värmlands Drömsommarjobbet 2021. Då hade hela 195 ansökningar inkommit, vilket är nytt rekord.

Region Värmland initierade arbetet med sommarjobb för unga inom kulturområdet redan 1997. Efter en omorganisation 2014 arbetar Kulturavdelningen på Region Värmland med ett flertal inriktningar i det gemensamma projektet Drömsommarjobbet. Hundratals unga värmlänningar har deltagit under årens lopp. Många av dessa har vidareutbildat sig och fortsatt verka inom sina respektive områden.

– Drömsommarjobbet är en del av Region Värmlands talangutvecklingsprogram inom kulturområdet. Ett viktigt arbete för att öka ungas delaktighet och möjligheter att verka inom fältet kulturella och kreativa näringar, berättar projektledare Stefan Westling.

Under fyra sommarveckor erbjuds möjligheten att jobba tillsammans med professionella handledare inom dans, film, klassisk musik, skrivande och stickning.

Drömsommarjobbet riktar sig till unga som är boende eller skrivna i Värmlands län som innevarande år går ur grundskolan årskurs 9, eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet.

Nytt rekord

Den 17 februari öppnade ansökningsperioden för året Drömsommarjobbet och när ansökningstiden gick ut den 21 mars så hade hela 195 ansökningar inkommit.

– En fantastisk siffra och ett nytt rekord. Det tyder på att vi erbjuder något som är betydelsefullt för unga. Att vi har vi lagt till skrivande som en ny, attraktiv inriktning i år påverkar säkerligen också, säger Stefan Westling.

Efter att ansökningstiden gått ut så kallas alla som sökt inriktningarna dans och klassisk musik till audition. På grund av det stora antalet sökande kallas ett urval av de som sökt film, skrivande och stickning till intervjuer.

– Att söka och vara med om audition och intervjuer är en bra erfarenhet att ta med sig för de sökande. Oavsett om de sedan erbjuds en plats eller ej så är det modigt och ger kunskap som de kan ha med sig i sitt framtida arbetsliv, säger Stefan Westling.

Smittsäkert genomförande

Audition och intervjuer sker online för att minska smittorisken. När ansökningsprocessen är över så har de 50 platser som erbjuds fördelats på lika många unga, värmländska talanger. Drömsommarjobbet 2021 pågår sedan under perioden 14 juni till 9 juli. Av smittskyddsskäl kan del av arbetet komma att bedrivas on-line på distans.

Drömsommarjobbet 2021 arrangeras av Region Värmland och Wermland Opera med stöd av Arvika kommun, Karlstads kommun och Kulturrådet.

Tillbaka till Nyheter Region Värmland