Norsk gränshandel glödhet innan pandemin - omsatte 28 miljarder

Coronapandemin har slagit stenhårt mot gränshandeln. För många har 95 procent av försäljningen försvunnit. Nya siffror visar att norska gränshandeln omsatte 27,9 miljarder och skapade hela 7 200 arbetstillfällen innan pandemin över en natt lade en våt filt över försäljningen.

Mellan år 2017 och 2019 ökade norrmännens gränshandelskonsumtion med 2,3 miljarder kronor. Och under 2019 genererade gränshandeln 6,5 miljarder i skatteintäkter. Det visar rapporten "Norsk konsumtion i svensk detaljhandel och dess bidrag till svensk ekonomi" som HUI Research tagit fram på uppdrag av Region Värmland, Västra Götalandsregionen och Svensk Handel.

Gränshandeln tappade 87,5 procent

Under 2020 tappade gränshandeln 87,5 procent, enligt Statistisk sentralbyrå, Norges motsvarighet till SCB. Detta trots att pandemin slog till först i mitten av mars. Enbart i Värmland omsatte gränshandeln 6,1 miljarder och i Eda kommun, där Charlottenberg shoppingcentrum ligger, arbetar var fjärde person inom detaljhandeln. Hur det kommer att se ut när krisen har lagt sig vet ingen.

– Coronapandemin har på ett smärtsamt vis påmint oss om hur viktig gränshandeln är, inte bara för handeln utan för hela lokalsamhällen. Det står stora ekonomiska och sociala värden på spel. Gränshandeln försvann över en natt och läget är allvarligt, säger Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Värmland.

I Västra Götaland som helhet växte gränshandeln med 700 miljoner till 9,4 miljarder kronor 2019. Totalt skapar gränshandeln 2 000 arbetstillfällen inom detaljhandeln i regionen, men bidrar även indirekt till många fler jobb inom till exempel hotell- och restaurangbranschen.

– Gränshandeln är en viktig jobbmotor som genererar positiva synergier för övriga näringslivet. För kommuner utanför storstäderna är dessa jobb oerhört betydelsefulla. Företagen behöver få hjälp att överleva krisen, säger Kristina Jonäng (C), regionutvecklingsnämndens ordförande i Västra Götalandlandsregionen.

"Nordiska samarbetet har inte fungerat"

– Punktskatter, importtullar på mejeri- och köttvaror samt ett allmänt högre kostnadsläge i Norge gör att de lägre svenska priserna på alkohol, läsk och livsmedelsprodukter lockar. Men det är inte enbart de lägre priserna som lockar, gränshandelsplatser som Charlottenberg och Nordby har växt till spännande platser att besöka där utbudet är stort.

– Coronapandemin har slagit hårt mot stora delar av handeln men allra värst utsatt är gränshandeln. Tyvärr tvingas vi konstatera att det nordiska samarbetet inte har fungerat när det behövdes som mest. En gräns som normalt är en linje på en karta har växt till en mur under pandemin, det måste bli en läxa inför framtida kriser, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Tillbaka till Nyheter Region Värmland