Region Värmland trygga med Läkemedelsverkets bedömning av Astra Zenecas vaccin

De senaste dagarna har det kommit rapporter om personer som fått blodpropp efter att ha fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Det finns dock inget som talar för att vaccinet är orsaken.

Rapporter om att personer fått blodpropp efter Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har gjort att vissa länder tillfälligt pausat användandet. Men den europeiska läkemedelsmyndigheten och Läkemedelsverket bedömer att det inte finns något fastställt samband mellan vaccinet och blodpropp. Vaccineringen fortsätter därför som planerat i Sverige.

– Vi är helt trygga med den bedömningen, säger Anders Nordmark, regional vaccinationssamordnare i Region Värmland.

Smittskydd Värmland understryker att tillgängliga data visar att antalet fall av blodpropp hos vaccinerade personer inte är högre än hos allmänheten i övrigt.

– Den europeiska läkemedelsmyndigheten och Läkemedelsverket bedömer att det inte finns något fastställt samband mellan vaccinet och blodpropp. Olika sjukdomar kan även i vanliga fall drabba människor utan förvarning. När så väldigt många får vaccin mot covid-19 samtidigt runt om i världen kommer ett antal personer drabbas av exempelvis blodpropp tiden efter vaccinering. Men det finns inget som talar för att vaccinet är orsaken, säger Anna Wimmerstedt biträdande smittskyddsläkare och fortsätter:

– Vi är trygga med alla godkända vaccin i Sverige och delar Läkemedelsverkets bedömning. Vi följer utvecklingen och uppdaterar vår webbplats med information löpande.

Tillbaka till Nyheter Region Värmland