Vädjan om fortsatt försiktighet trots minskad smittspridning

Smittspridningen och antalet bekräftade fall fortsätter att minska i Värmland. Men trycket på hälso- och sjukvården är fortfarande högt. Smittskydd Värmland och Region Värmland vädjar därför om fortsatt försiktighet.

Den senaste tiden syns en positiv nedåtgående trend i det allmänna smittläget, men från en hög nivå. Andelen påvisade prover, alltså hur många av det totala antalet tagna prover som visar sig vara positiva, har fortsatt att minska.

– Vi ser en tydligt nedåtgående trend. Det är positivt att det fortsätter nedåt. Vi ligger fortfarande på en relativt hög nivå, men varje vecka med en nedåtgående trend är ytterligare ett steg i rätt riktning, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare.

Fortsatt ansträngt inom vården

Även om smittspridningen i samhället minskar så är trycket på hälso- och sjukvården fortsatt väldigt högt, speciellt inom intensivvården.

– Läget i hälso- och sjukvården hänger ihop med hur smittspridningen såg ut för ett par, tre veckor sedan och just nu är det väldigt pressat. Faktiskt ett av de tuffare lägen vi haft under hela pandemin. Det senaste dygnet ser vi dock en liten minskning i antalet intensivvårdspatienter vilket är positivt, säger Mikael Bergenheim chef för slutenvården i Region Värmland.

Vädjar om fortsatt försiktighet

Så även om den allmänna smittspridningen minskar så vädjar Smittskydd Värmland till försiktighet och att fortsätta följa råd och rekommendationer eftersom utvecklingen kan vända fort.

– Vi kan bidra till en fortsatt minskning om vi håller i våra kontaktmönster. Fortsätt umgås i en begränsad krets, håll avstånd och var rädd om dina medmänniskor. Vi har kämpat på bra i Värmland länge nu och det vore synd om utvecklingen skulle vända åt fel håll, säger Ingemar Hallén.

Boka bara om tiden för den andra vaccindosen i nödfall

Vaccinationen mot covid-19 fortsätter som planerat. Från och med nästa vecka kan personer som är 50 år eller äldre boka tid för vaccination. Just nu är det också många som får sina andra dos av vaccinet.

– Det är viktigt att du som har vaccinerats den första gången, och därmed fått en tid för din andra dos, bara i nödfall bokar om denna tid, exempelvis om du blivit sjuk eller fått ett allvarligt förhinder, säger Anders Nordmark, vaccinationssamordnare.

Man ska absolut inte boka av sin andra vaccinationsdos och själv boka en ny. Det kan innebära att man bokar två olika vaccintyper. Den som behöver boka om sin tid för den andra dosen vaccin kontaktar bokningstelefonen på telefonnummer: 010-831 80 70.

Tillbaka till Nyheter Region Värmland