Drömsommarjobbet

Drömsommarjobbet erbjuder dig som är ung en möjlighet att testa hur det är att jobba inom kulturområdet.

Drömsommarjobbet. Region Värmland. Foto: Linn Malmén.

Drömsommarjobbet är en del av Region Värmlands och Kulturavdelningens talangutvecklingsprogram. En satsning på unga utövare verksamma inom fältet kulturella och kreativa näringar.

Drömsommarjobbet är avsett för unga i gymnasieåldern, det vill säga de som går ur grundskolan årskurs 9, eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Under fyra sommarveckor erbjuds möjligheten att jobba tillsammans med professionella handledare inom olika konstnärliga inriktningar. Drömsommarjobbet riktar sig till unga som är boende eller skrivna i Värmlands län.

Drömsommarjobbet 2021

Ansökningsprocessen är nu genomförd och 48 unga deltagare har rekryterats.

Drömsommarjobbet 2021 pågår under perioden 14 juni - 9 juli och arbetstiden är sex timmar per dag med en ersättning på 70 kr/tim (inkl. semesterersättning).

Ambitionen för inriktningarna dans, film, klassisk musik och stickning är att genomföra så stor del som möjligt av arbetet tillsammans med handledare och övriga deltagare i gemensamma utrymmen. Av smittskyddsskäl kan dock del av arbetet komma att bedrivas on-line på distans. För inriktningen skrivande kommer allt arbete att genomföras on-line förutom första och sista dagen.

Drömsommarjobbet 2021 arrangeras av Region Värmland och Wermland Opera med stöd av Arvika kommun, Karlstads kommun och Kulturrådet.

Inriktningar

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning dans. Handledare: Emmanuelle Lê Phan och Elon Höglund.

Dans

Årets handledare Emmanuelle "Cleopatra" Lê Phan och Elon "The Wandering Spirit" Höglund är boende och verksamma i Quebec, Kanada men har världen som arbetsfält. De har tillsammans startat danskompaniet Tentacle Tribe som besökte Sverige och Karlstad 2015 med den bejublade föreställningen Nobody Likes a Pixelated Squid.

Stilen deltagarna kommer möta är en blandning av modern dans och hiphop men även inspiration från kampsport. Elon och Emmanuelle kommer att ta med deltagarna på en hisnande resa som avslutas med en inspelning och föreställningar om läget med pandemin tillåter. Träning och repetitioner sker digitalt och på engelska med stöd av en koreografassistent.

Antal deltagare: 10
Plats: On-line samt fysiska möten på Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning film. Handledare: Maja Britasdotter Östberg.

Film

Handledare är Maja Britasdotter Östberg. Hon började sin yrkeskarriär inom kultur och media som reporter och programledare på P3 och TV4 innan hon började jobba bakom kameran. De senaste 15 åren har Maja arbetat som producent inom film, TV, och reklam i Europa, USA och Asien.

Deltagarna kommer att få kunskap om vad filmproduktion kan vara och vilka delar som är minsta gemensamma nämnare både i en enkel musikvideo med mobiltelefonen som redskap till en filmproduktion med mångmiljonbudget. Innehållet, tiden och budgeten är alltid grunden en producent/regissör utgår från i alla projekt. Utifrån de tre grundstenarna kommer deltagarna få insyn i olika produktioners uppbyggnad och testar metoder för en liten filmproduktion och undersöker roller och arbetsmetoder i en stor produktion. Deltagarna kommer få de grundläggande kompetenser som behövs för att skapa filmiska berättelser, bryta ner innehållet, designa tidsplan, budgetera filmprojekt samt få inblick i distributionsstrategier.

Antalet deltagare: 10 st.
Placering: On-line samt fysiska möten i Karlstad.

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning klassisk musik. Handledare: Filip Magnusson .

Klassisk musik

Violinisten Filip Magnusson är handledare för inriktningen klassisk musik. Han är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och spelar regelbundet in stråkarrangemang till olika artister. Han har under två år varit violinpedagog vid Sollentuna kulturskola och spelat på tillställningar som Polarpriset.

Deltagarna ges möjligheten att spela tillsammans, utveckla sitt gehör och bredda sin musikteoretiska kunskap. De får chans att hitta sitt musikaliska uttryck och förbättra sin notläsningsförmåga. De får spela olika typer av repertoar och prova på hur det fungerar i ett professionellt sammanhang. Mot slutet av perioden presenteras det inövade materialet i form av en konsert (alternativt inspelning).

Antalet deltagare: 10 st.
Placering: On-line samt fysiska möten på Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning skrivande. Handledare: Louise Alvarsson.

Skrivande

Handledare är Louise Alvarsson. Hon är utbildad journalist, skrivpedagog och författare till boken Skriv bara skriv. Hon är även projektledare för Värmland skriver och håller kurser för både äldre och yngre.

Deltagarna ges möjligheten att skriva, med fokus på det skönlitterära och kreativa skrivandet. Det kommer att bli fyra veckor fyllda med inspiration och skrivövningar. Deltagarna kommer att få testa på olika genrer och möta kända författare. De kommer också att få skriva olika typer av texter och både få och ge respons. Deltagarna kommer även att få skriva en längre text som ska presenteras i slutet av perioden.

Antalet deltagare: 10 st.
Placering: On-line, första och sista dagen fysiska möten i Karlstad.

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning stickning. Handledare: Hantverkstrion KRAFT.

Stickning

Hantverkstrion KRAFT handleder deltagarna inom inriktningen stickning. KRAFT har en bred kunskapsbank som innefattar kulturarv, hantverk, historia och material. KRAFT arbetar även med hållbart hantverkande och företagande.

Deltagarna ges möjligheten att utvecklas i sitt hantverk, utforska nya tekniker, material och inspireras. De får lära sig att skriva mönster, sticka i olika tekniker, utvecklas kring storytelling och hitta inspiration i omgivningen. Arbetet kommer redovisas i en utställning som deltagarna bygger tillsammans.

Antalet deltagare: 8 st.
Placering: Avgränsade lokaler på biblioteket i Arvika.