Start / Kultur / Kulturutveckling / Barn och unga / Drömsommarjobbet

Drömsommarjobbet

Drömsommarjobbet erbjuder dig som är ung en möjlighet att testa hur det är att jobba inom kulturområdet.

Dansare genomför koreografi.

Drömsommarjobbet är en del av Region Värmlands och Kulturavdelningens talangutvecklingsprogram. En satsning på unga utövare verksamma inom fältet kulturella och kreativa näringar.

Drömsommarjobbet är avsett för unga i gymnasieåldern, det vill säga de som går ur grundskolan årskurs 9, eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Under fyra sommarveckor erbjuds möjligheten att jobba tillsammans med professionella handledare inom olika konstnärliga inriktningar. Drömsommarjobbet riktar sig till unga som är boende eller skrivna i Värmlands län.

Drömsommarjobbet 2022

Tid: 17 juni - 15 juli. Arbetstiden är sex timmar per dag med en ersättning på 70 kr/tim (inklusive semesterersättning).

Plats: I år utgår alla inriktningar från Karlstad.

Ansökan: Ansökningstiden för Drömsommarjobbet 2022 har gått ut. Du som sökt till Drömsommarjobbet kan nu hitta ett svarsmejl alternativt en inbjudan till audition/intervju i din inkorg. Hittar du inte mejlet? Glöm inte att titta i din skräppost, mejlet kan ha hamnat där.

Drömsommarjobbet 2022 arrangeras av Region Värmland och Wermland Opera med stöd av Karlstads kommun och Kulturrådet.

Inriktningar

I år består Drömsommarjobbet av fem olika inriktningar; Scen - Ljud & Ljus, Film, Stickning, Dans och Skrivande.

Scen - Ljud och jjus

Handledare: Ljudteknikern och producenten Arvid Blix är handledare för inriktningen Scen - Ljud och ljus. Han är utbildad vid Musikhögskolan Ingesund och har en lång erfarenhet av musikbranschen. Han har varit produktionssamordnare för Arvikafestivalen och jobbat med flera av Sveriges främsta artister. Han driver företaget Audio Blix sedan 2007 och är också verksam på Musikhögskolan Ingesund.

Bild på Arvid Blix som är handledare för scen - ljud och ljus

Du som deltagare: Här ges du möjligheten att lära dig grunderna inom scen, ljud och ljusteknik. I olika moment kommer du jobba praktiskt med att till exempel mixa-ljud/Inspelning, ljussättning och scensäkerhet. Du kommer under Drömsommarjobbet få träffa flera personer med expertis inom respektive område. Du kommer också få besöka musikstudios och andra arbetsplatser. I slutet av arbetsperioden kommer du få vara med vid större evenemang.

Antalet deltagare: 6 stycken.

Placering: Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.

Film

Handledare: Videokonstnären och animatören Lova Ranung är årets handledare för Film. Hon har både studerat och arbetat med konst och animation under flera år. Lova har tidigare studerat Fine art på Goldsmith universitet i London. Hon har erfarenheter av att jobba med ett flertal konstnärliga projekt, utställningsproduktion och av individuell konstnärlig praktik.

Bild på Lova Ranung som är handledare för film

Du som deltagare: Här ges du möjligheten att arbeta med 3D animation, digitalt skapande och berättande. Tillsammans kommer vi att arbeta med hur du följer en konstnärlig process från början till slut med digitala verktyg, vilket innebär att initiera och slutföra din egen animations process. Under veckorna kommer du få praktiska kunskaper och erfarenheter i en professionell konstnärlig kontext. Du kommer också få verktyg för hur du bygger en portfolio och förstärker ditt eget uttryck.

Du som söker ska ha intresset för att lära dig digitala verktyg samt jobba inom en kreativ skapande process.

Antalet deltagare: 10 stycken.

Placering: Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.

Stickning

Handledare: Hantverkstrion KRAFT är för andra året i rad handledare för Stickning. De har en bred kunskapsbank som innefattar kulturarv, hantverk, historia och material. KRAFT består av Anna Sjösvärd, Susanne Sadri och Maya Månhav. Tillsammans arbetar KRAFT med utveckling av slöjd med hållbart hantverkande och företagande i fokus.

Bild på hantverkstrion KRAFT som är handledare för stickning

Foto av Houman Sadri (bilden har redigerats)

Du som deltagare: Här ges du möjligheten att utvecklas i ditt stickande. Du får utforska nya tekniker, material och inspireras av din omgivning. Under veckorna kommer du även få träffa föreläsare som berättar och visar hur det är att ha stickning som yrke. Du får lära dig att skriva mönster, sticka i olika tekniker, utvecklas kring storytelling och hitta inspiration i omgivningen. I arbetet ingår även att producera en utställning som kommer att visas på Värmlands museum.

Antalet deltagare: 8 stycken.

Placering: Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.

Dans

Handledare: Dansaren och koreografen Gustaf Jönsson är årets handledare för Dans. Gustaf har bland annat studerat vid Balettakademin i Göteborg. Han har frilansat som dansare och koreograf sedan 2013 och jobbat med allt från modern dans, musikal, opera och performance. Några av arbetsplatserna har varit Göteborgsoperan, Smålands musik och teater och Astrid Lindgrens Värld. Just nu är Gustaf aktuell som Kommunkoreograf i Varberg.

Bild på Gustaf Jönsson som är handledare för dans

Du som deltagare: Här ges du möjligheten att, under fyra spännande och lärorika veckor, handledas av en professionell koreograf. Du kommer ingå i ett danskompani som genom process, fördjupning, träning och dialog tillsammans skapar ett dansverk utifrån koreografens idéer och visioner. Målet är en professionell föreställning som visas i slutet av arbetsperioden.

Antalet deltagare: 10 stycken.

Placering: Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.

Skrivande

Handledare: Louise Alvarsson är för andra året i rad handledare för Skrivande. Hon är utbildad journalist, skrivpedagog och författare till boken Skriv bara skriv. Louise är även projektledare för Värmland skriver och håller kurser för både äldre och yngre.

Bild på Louise Alvarsson som är handledare för Skrivande

Foto av Magnus Lersten (bilden har redigerats)

Du som deltagare: Här ges du möjligheten att skriva, med fokus på det skönlitterära och kreativa skrivandet. Du kommer att få testa på olika genrer och möta kända författare. Det blir fyra veckor av inspiration, skrivövningar och spännande möten. Du kommer också att få skriva olika typer av texter där du får och ger respons. Du kommer även att få skriva en längre text som ska presenteras i slutet av perioden.

Antalet deltagare: 10 stycken.

Placering: Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad och digitalt.

Kontaktpersoner

Har du frågor kring de olika inriktningarna är du välkommen att kontakta nedanstående.

Scen - Ljud och ljus: fredrik.sjostedt@wermlandopera.com

Film: dahyu.hashimi@regionvarmland.se

Stickning: kajsa.stinnerbom@regionvarmland.se

Dans: linda.lofgren@regionvarmland.se

Skrivande: ricky.andreis@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen