Hantverk

Hantverk är en bred konsthantverksutbildning där du får pröva olika tekniker. Du lär dig grunderna inom keramik, trä, bild och textil. Det finns även möjlighet att gå ett påbyggnadsår.

Utbildningsort: Ingesund, Arvika
Kurstyp: Särskild kurs
Längd: 1 - 2 år
Studietakt: 100 %
Start: Augusti
Sista ansökningsdag: 15 april.
Sena ansökningar behandlas, antagning sker i mån av plats.
Studiestödsnivå, CSN: Gymnasienivå (A1)
Internat: Ja
Antagning: Du kallas till en intervjudag.
Inga arbetsprover krävs.

hantverk ingesund

På grundkursen, som löper över ett läsår, får du grundläggande kunskaper om olika tekniker, material, verktyg och tillvägagångssätt. Du arbetar med allt från måleri och grafik till ull, raku och snideri. Du får också möjlighet att pröva hantverk som smide, glasblåsning, trådslöjd, läder, tovning och slöjda i färskt trä. Du uppmuntras till nyskapande, att förverkliga dina idéer och att hitta ditt eget uttryck. Miljömedvetenhet och ekonomi i förhållande till material och hållbarhet vävs också in i undervisningen. Vi arbetar i mindre studiegrupper. Du har tillgång till verkstäderna även utanför ordinarie arbetstid. Vi arbetar också med en eller flera utställningar.

Arvika har ett rikt kulturarv och en unik, levande konsthantverkstradition. Detta möjliggör inspirerande studiebesök hos lokala hantverkare och konstnärer samt regelbundna besök på museer och gallerier.

Grundkursen är förberedande för Hantverk påbyggnadskurs eller för vidare studier inom konsthantverk.

Hantverk påbyggnad

Påbyggnadskursen ger dig möjlighet till fördjupning, att göra ett eget projekt och att utveckla en viss teknik. Studerar du påbyggnadsåret stärker du ytterligare din förmåga till självständiga studier inom konsthantverksområdet.

Ansökan och antagning

Du som söker bör ha ett stort intresse av att skapa med händerna och ha lust och vilja att utveckla din förmåga tillsammans med andra. Inga förkunskaper krävs.

Utbildningens innehåll

Här följer en beskrivning av utbildningens innehåll och de olika teknikerna som ingår på Hantverk.

Oavsett utbildning/kurs ingår gemensam verksamhet som till exempel temadagar, tillvalsämnen eller schemalagda ämnen från de övriga kursernas ämnesutbud.

Keramik

Vi bygger vidare på västvärmländsk krukmakartradition och arbetar med lergods som var materialet i de krukor som förr tillverkades i trakten. Du får lära dig grunderna i lergodstillverkning: tumning, kavling, ringling och drejning.

I keramiksalen finns fem drejskivor och två brännugnar till ditt förfogande samt en mängd glasyrer att välja bland. Det finns även en mindre porslinsugn och möjlighet att prova porslinslera. Under våren kommer du också att få stifta bekantskap med rakubränning och sågspånsbränning, en enkel bränningsmetod som går att använda hemma om man saknar elektrisk brännugn.

Bild – textil

Här får du pröva på teckning, måleri, grafik och textila tekniker. Under studiernas gång får du grundkunskaper i färglära, perspektivlära och komposition. Vi varvar teori och praktik och du kommer att få inblick i många olika möjligheter och även erbjudas utrymme att experimentera. Du får en del uppgifter men arbetar också på egen hand.

Till vårt förfogande har vi en stor och luftig ateljé. Där finns akrylfärger, akvarellfärger, gouache, pastellkritor och mängder av annat material. Som underlag använder du bomullsduk, linneduk, akvarellpapper eller vad du själv önskar. Där finns också ett stort urval av penslar och andra verktyg. Alla kursdeltagare får låna en egen IPAD under läsåret som du har möjlighet att köpa när du avslutar din utbildning.
I ateljén har vi också en dator med bildbehandlingsprogram samt en färgskrivare för A3. I grafik kommer du att få prova olika enkla trycktekniker, både djuptryck och högtryck.

I textil arbetar vi med tovning, broderi, applikation och olika garntekniker. Det finns även möjlighet att prova vävning, klädsömnad och olika tryckmetoder. Vi tillhandahåller ett stort urval garner och tyger. Symaskiner finns också att tillgå om du vill sy.

Trähantverk

Trä är ett vackert och variationsrikt hantverksmaterial med stort användningsområde. Du kommer att få pröva olika tekniker, arbeta med olika träslag och utifrån egna idéer planera och tillverka föremål. Till ditt förfogande står en hantverkssal med ändamålsenliga verktyg och maskiner. Du kommer att få lära dig använda bandsåg, rikt- och planhyvel, cirkelsåg och träsvarv.

Salen är utrustad med utsug för att få en bra arbetsmiljö. På grundkursen ingår tillverkning av ett mindre skåp utformat efter dina önskemål och idéer, en process från skiss till färdigt skåp. Här ingår materialval, träbearbetning, limning, sammanfogning och ytbehandling.