Spelmusik

Kursen Spelmusik ingår i Musiklinjen och riktar sig till dig som vill prova på att komponera och producera musik och ljud till TV- och dataspel. Fokus ligger på musik till spel men kursen är även relevant för dig som är intresserad av musik i media.

Utbildningsort: Ingesund, Arvika

Kurstyp: Särskild kurs

Längd: 1 år

Studietakt: 100%

Start: Augusti 2022

Sista ansökningsdag: 15 april 2022

Internat: Ja

Intervju- och informationsdag: Meddelas närmare våren

Antagning: Du kallas till en intervju.

Utbildningen ger dig kunskap om spelmusikens komposition, produktion och funktion. Du kommer även få jobba med ljuddesign samt inspelning och mixteknik. Praktik och teori ligger parallellt under året, varvat med grupparbeten.

Du har även ämnen tillsammans med de andra musikutbildningarna som till exempel kör, musikteori, bruksgitarr och brukspiano. Utbildningen ger dig också erfarenhet av att arrangera och medverka på musikcaféer, konserter och sceniska projekt. Undervisningen sker i grupp. Självstudier, temadagar och friluftsdagar ingår också i ditt ordinarie schema. Du har tillgång till skolans lokaler även utanför skoltid.

Arbetsprov

Du behöver lämna in ett arbetsprov bestående av två låtar där du varit antingen inspelningstekniker eller mixare, gärna med eget arrangemang och komposition men det är inget krav. Låtarna skickas i formatet .wav 44,1 kHz 16 eller 24 bit stereo till kursansvariges e-post (se adress nedan). Bifoga även en beskrivning på cirka en halv A4 där du berättar mer detaljerat om vilken funktion du haft under arbetet, hur tankarna har gått, hur processen gått till etcetera. Arbetsprovet sänder du till rasmus.bolin.andersson@regionvarmland.se 

Musikteori

För att kunna följa med i utbildningen behöver du ha vissa förkunskaper om musikteori. Här är ett dokument med några frågor Pdf, 57 kB.. Känner du att du kan svara på de flesta av frågorna har du tillräckliga förkunskaper. Om du inte kan svara på flera av frågorna rekommenderar vi dig att söka till vår kurs Studioteknik. Under det året kommer du kunna skaffa dig tillräckliga förkunskaper för att sedan gå kursen Spelmusik.

Ansökan och antagning

Alla sökande blir kallade till en intervju- och informationsdag. Under dagen genomförs en gruppövning i sång och rörelse samt ett samtal med lärare på skolan. Du som deltar vid intervju- och informationsdagen prioriteras vid antagningen.

Baserat på din ansökan och ditt deltagande på intervju- och informationsdagen bedömer vi:

 • Ambitions- och motivationsnivå
 • Utvecklingspotential
 • Vilja till att bidra till gruppen
 • Om vi kan möta upp dina behov och förväntningar

Utbildningens innehåll

Följande ämnen ingår i utbildningen:

 • Musikproduktion
 • Komposition
 • Arrangering
 • Orkestrering
 • Inspelning och mixning
 • Ljuddesign
 • Musikteori
 • Körsång
 • Bruksinstrument (gitarr eller piano)
 • Musikorienterade tillvalskurser

Intervju med kursdeltagaren Edward Pancetti 

Varför sökte du till Ingesunds folkhögskola?

Hösten 2019 sökte jag hit till studioteknik, jag har varit live- och studiomusiker sedan cirka sex år tillbaka, så att spela in musik har alltid varit kul och jag ville utveckla mina kunskaper kring inspelning och mixning. Nu gör jag mitt andra år här och läser spelmusik sedan hösten 2020. Dataspelsmusik har varit mer nörderi än hobby för mig, men komposition har alltid varit lockande. Det kändes som ett perfekt tillfälle att testa på när kursen nu startades på skolan. 

Vad har kursen gett dig?

Den har gett mig större kunskaper inom orkestrering, mixning och arrangering. Alltifrån storband till elektronisk musik. Även hur man kan lösa samarbeten, där vi i flera fall fått arbetat helt på distans och snackat med varandra på Zoom eller Discord, eller där vi fått setts i mindre grupper för att bara snabbt stämma av eller spela in något.

Beskriv Ingesunds folkhögskola med tre ord:

Kaffe och musikskapande!

Vad har du för framtidsvisioner?

Att leva helhjärtat på musiken. Jag kommer ta ett-två år för att fokusera på mitt band Havet och läsa upp några ämnen, sen söka in till någon högskola för att läsa ljudteknik eller spelutveckling med musik och ljudeffekter som huvudinriktning. Sedan tar jag det därifrån.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen