Till startsidan

Dokumentation Nordvärmland

Har du burit på en dröm att göra en bok? Är du intresserad av foto, skrivande, dokumentation, research och vara delaktig i hela den process som krävs för att göra en bok? Då är denna distanskurs definitivt något för dig!

Brattfallet halgån

Kursinformation

Utbildningsort: Stöllet

Studietakt: 100 procent

Omfattning: 1 år, distans med närträffar

Kursstart: Augusti 2022

Sista ansökningsdag: Kursen är full

Internat: Ja

Kursen är berättigad till studiemedel från CSN (gymnasienivå)

Nordvärmland är i allra grad värt att utforska

Naturen är storslagen, djurlivet rikt, kulturhistorien hisnande. Här finns också mystiken, sägnerna. Och inte minst dess invånare, att få sprida människornas spännande och viktiga berättelser, lyssna och vara delaktiga i resonemang och sedan få tolk det i bild.

En del vet vi nu, men inte allt
Det kommer att bli en utmande, äventyrlig, rolig och kreativ resa med alla beståndsdelar som ingår i att göra en bok.

Vi ska söka efter det som ännu inte är känt – eller upptäckt. Kursen börjar med närstudier där vi gör research, möter och intervjuar människor, rekognosering av hela Nordvärmland besöka så många platser som möjligt.

Målet är att ta in så mycket fakta som möjligt, intryck, känslor, för att återkomma vid rätt tidpunkt för fotografering, dokumentation och skrivande.

Du som deltagare har stor frihet att välja ämne gällande de olika reportagen men bilderna måste vara tagna i Nordvärmland. Det är systemkamera/kompaktkamera som gäller. Mobilkamera är inte tillåtet.

I kursen ingår
Photoshop/camera RAW/Bridge via moderskeppet där du själv kan sitta hemma och öva in de nödvändiga funktionerna/strukturerna för just ditt bildarbete
Fotoutbildning med system-/ kompaktkamera där fokus läggs på att lära känna din utrustning, veta hur kameran fungerar med bländarens kontroll över skärpedjup samt manuell fotografering i RAW-format
Redigering och bildbehandling
Dokumentation och skrivande
Marknadsföring
Utställning

Kurslängd och omfattning

Det är en distanskurs som du studerar på hundra procent med cirka 10 närträffar fördelat på läsåret. Boende under närtfäffarna finns på skolans internat.

Tider för närträffar 2022- 2023

 • 17/8- 19/8
 • 22/8- 26/8
 • 19/9- 23/9
 • 17/10- 21/10
 • 14/11- 18/11
 • 12/12- 16/12
 • 16/1- 20/1
 • 6/2-10/2
 • 6/3- 10/3
 • 3/4- 6/4
 • 24/4- 28/4
 • 29/5- 2/6

En flexibel distansutbildning

En vecka i månaden är närstudier eller vid behov. Övrig tid arbetar vi på lärplattformen Itslearning / Teams både enskilt och i grupp. Du har alltid tillgång till kursledaren som guidar dig i dina frågor

Ansökan

Du som söker bör ha ett intresse av fotografering med system-/kompaktkamera, bildbehandling och skrivande. Du ska gilla att ingå i ett team men ändå ha förmågan att arbeta självständigt. Är du målinriktad, gillar utmaningar, personlig utveckling och spännande möten? Då kan du vara rätt person i teamet. Utmaningarna är många, möjligheterna är ännu fler. 

Undervisningen är gratis, men en kostnad för mat, logi, serviceaavgift och eventuellt material tillkommer. 

Kursledare är fotograf och skribent: Håkan Olsén (hakanolsen.com).

Första kursen resulterade i boken Dokumentation Norvärmland

Den första boken om Nordvärmland släpptes i november 2021 av deltagare på dokumentationskursen. En bok på 300 sidor och ett 80-tal personliga och angelägna reportage om folk i bygden, kulturhistoria, sägner, finnskogen, jakt och fiske, sällsynta blommor och naturliv och mycket mera.

Många röster har höjts för en fortsättning av Dokumentation Nordvärmland och nu söker vi dig som också har en dröm att göra en bok.

Är du nyfiken på vad förra kursen resulterade i kan du läsa mer här.

Kursplan

Termin 1

Första veckan på skolan ägnar vi oss åt att skapa goda förutsättningar; rekognisering, vildmarksexkursioner, prata med lokalbefolkning, besöker så många platser som möjligt. Det efterföljs av diskusioner och individuell anpassning. De följande månaderna kommer ni att få olika foto/skrivuppgifter varje vecka som ni varvar med era egna reportage. Boken kan rymma upp till 300 sidor och målet är att innan juluppehållet ska 100 sidor vara klara.

Eftersom årtiderna varierar så tänk på varma kläder och stabila stativ.

Termin 2

Arbetet med reportage och övningar fortsätter med reportagen och veckans uppgifter. Under vårtermin ska också boken börja formsättas/ layoutas, texterna korrekturläses löpande, bilderna finslipas. Bokens omslag och baksida ska bestämmas, likaså papperstyp, gramvikt och tryckteknik.

Vi kommer att ta fram 20-25 bilder i storlek 70x100 eller 50 x70 till en utställning.

Deadline för tryck är 1 maj 2023 och boksläpp/utställning juni 2023.