Vecka 24

Under vecka 24 erbjuder Kyrkeruds folkhögskola fem sommarkurser.

Siden, sammet, trasa, lump

Datum: 10-14 juni, vecka 24 
Lärare: Jessika NordEngel

Denna sommarvecka handlar om textilt återbruk då vi använder gamla kläder och textilier och skapar nytt. Kanske har du gamla kläder och textilier liggande som du någon gång tänkt att du ska göra något roligt eller något nytt av? Att tillverka något användbart av gamla textiler är inget nytt. Det fanns en tid när en stor del av ett hems rikedom låg i linneskåpet. Textilier var dyrbara och det gällde att ta till vara varje liten bit tills det var dags för lumpsamlaren att sälja det som blev över till papperstillverkning. På kursen blandar vi nya material med lite nya tekniker, så som tryck och broderi. Vi kommer besöka några second hand butiker och ortens tygaffär för inspiration och material.

Slumpen och ordningen

Datum: 10-14 juni, vecka 24 
Lärare: Lena Andersson

Detta är en experimentell akvarellkurs där du arbetar med slumpen och ordningen samt undersökande pigmentblandningar. Du får gärna arbeta utifrån komplementfärgerna och även i tänjbara kulörer. Under veckan utgår vårt arbete från pricken och linjen och utförs i abstraherande form. Vi skrapar, sköljer bort, doppar, skvätter och målar. Blyertsteckning och fineliners ingår i detaljarbeten. Vi kommer jobba på stora Archers Coldpressed 640 grams papper men även billigt ritpapper grunderat med gesso i A1-A2 format. Det kommer att finnas medier som gummi arabicum, oxgalla och salt för att söka nya utryck.

Fotobaserad konst/Experimentellt bruk av foto

Datum: 10-14 juni, vecka 24 
Lärare: Andreas Bennin

Är du sugen på att lära dig hur du får fram det bästa i dina bilder? Har du mängder av fotografier på datorn och i mobilen eller går runt med idéer du inte riktigt vet hur du ska förverkliga? I dag tar de flesta av oss bilder med mobilen, och fokus i denna kurs ligger på det konstnärliga berättandet, oavsett vilken kamera du använder. Vi kommer att se på de möjligheter som finns i din mobilkamera och systemkamera, men framför allt kommer du att få lära dig mer om hur du får fram en konstnärlig idé från fotografi, genom bearbetning i Photoshop (bildbearbetningsprogram) till att slutligen se hur dina idéer realiseras genom att testa olika sätt att skriva ut dina fotografier. Du kan jobba med systemkamera om du vill (vi har några att låna ut), mobilen eller kanske existerande fotografier du önskar skapa något av. Du kan till exempel utgå från ett gammalt familjefotografi du vill göra något nytt av, eller skapa något som påminner om måleri eller grafik med foto som utgångspunkt. Att skapa konst handlar om att visualisera idéer, och i denna kurs lär vi dig hur du får fram det bästa i dina fotografier, oavsett erfarenhet. Lite datorvana är nödvändigt, annars behöver du ingen annan förkunskap. Med utgångspunkt i exempel från fotohistorien och våra egna bilder kommer vi att prata om hur vi skapar och upplever fotografi och fotobaserat konst. Kursen lär dig både om att visualisera dina idéer med fotografi och grundläggande Photoshop.

Experimentellt måleri

Datum: 10-14 juni, vecka 24 
Lärare: A.Erika Bergström

Under kursveckan tänjer vi på begreppet måleri och undersöker vad ett experimentellt måleri kan vara. Det kan exempelvis innebära att arbeta i större format, använda oväntade material eller anspela på den arkitektur och miljö vi befinner oss i. Kursen formas efter din nyfikenhet och innefattar hur vi kan förhålla oss till färg, material, objekt, rum och kropp. Du får individuell handledning utifrån ditt eget projekt och eget material. Vi fördjupar oss i hur målare i samtidskonsten arbetar och tittar på hur ditt arbete kan förstås genom detta. Vänta dig det oväntade och att utforska måleri i det utvidgade fältet.

Fotopolymergravyr (INSTÄLLD)

Datum: 10-14 juni, vecka 24 
Lärare: Börje Almqvist

I år kan vi erbjuda en vecka i grafiksalarna tillsammans med konstskolan Valands grafiker Börje Almqvist. Målet och syftet med veckan är att introducera och lära ut processen fotopolymergravyr. Under kursen får du en introduktion till processen och dess historik. Du får även en genomgång av de tekniska aspekterna av att framställa en transparant digital utskrift som lämpar sig för processen. Du kommer att få tillverka fotopolymerplåtar genom belysning, framkallning och härdning samt få grundkunskaper om hur man trycker dem. Kursen kommer att ta upp olika aspekter av tryckning och papper lämpade för tryckning av fotopolymergravyr.