Vecka 26

Under vecka 26 erbjuder Kyrkeruds folkhögskola sex olika sommarkurser.

Modellteckning och kroki

Datum: 24-28 juni, vecka 26
Lärare: Anneli Pihlgren

Den här kursen är för dig som vill teckna efter levande modell. Vi kommer att arbeta intensivt med teckning med modellen i fokus. Vi arbetar med allt från minutkorta till halvdagslånga modellställningar. Grundläggande för kursen är att arbeta med seendet som grund för tecknandet. Under veckan kommer vi med hjälp av modellstudier att arbeta med sådant som proportioner, rumslighet, rörelse, balans, volym, ljus och form för att återge kroppens helhet, proportioner och uppbyggnad. Kursen ger även en teoretisk ingång till ämnet genom föreläsningar. Kursen passar både dig som är erfaren tecknare och dig som är nybörjare. Det viktiga är intresset och viljan att ge dig hän åt form och linjer.

Sy i Linne

Datum: 24-28 juni, vecka 26
Lärare: Sonja Öhman

På kursen får du lära dig att sy dina egna kläder i detta fantastiska material. Vi konstruerar enkla modeller och syr klänningar, skjortor, byxor, västar – så mycket vi hinner med under veckan. I kursen ingår mönsterkonstruktion, sömnad, materialkunskap, tygberäkning och en massa roliga idéer med mera.

Nybörjarkurs digitalfoto

Datum: 24-28 juni, vecka 26
Lärare: Staffan Jofjell

På den här kursen studerar vi ljuset och mörkret men även oss själva, varandra och vår omvärld i bilder och samtal. Det är viktigt att du lär känna din egen kamera och de inställningar som passar just dig. Vi kommer att gå igenom kamerans inställningar och möjligheter att påverka våra bilder. Vi jobbar med enkla övningar, både enskilt och i grupp där vi gestaltar olika frågor och teman och tittar på bilder ur fotohistorien och den samtida fotografin för kunskap och inspiration. Trakten kring Kyrkerud inbjuder till utflykter för inspiration och samvaro när vädret inbjuder. Du bör ha kameran laddad och ett tomt minneskort när du kommer. Det är också bra om du har ett tomt USB-minne eller en liten hårddisk för att ta med dina bilder efter kursen. I datasalen kommer du att ha tillgång till en dator med egen inloggning och internet som du kan arbeta med även efter kursdagens slut. Vi arbetar med Photoshop (på Mac) och lär oss de grundläggande verktygen och metoderna. Du får också tips om andra program för bildbehandling.

Oljemåleri á la Old school

Datum: 24-28 juni, vecka 26
Lärare: Marie Levin

Med "Old school" menar vi här klassiskt figurativt oljemåleri och vi kommer tillsammans att göra ett djupdyk i "den enkla palettens" mångfald och möjligheter. Tänk färgskalan hos till exempel Rembrandt, Zorn, Odd Nerdrum, Helene Knoop med flera. Du kommer att arbeta med tre färger samt vitt. Dock innehåller samtliga oljefärger pigment av mycket hög kvalitet. Varför arbeta med den "enkla paletten"? Jo, den ger dig en naturlig lektion i praktisk färglära då du kommer att behöva tänka till hur du skall få ögat att tro på att något har en blåaktig ton trots att din palett inte innehåller färgen blå. Hur får jag ögat att tro på att ett päron är friskt grönt på sina ställen när min färgblandning sträcker sig enbart mot dovt olivgrönt? Det handlar helt enkelt om att placera färger bredvid varandra så att det visuella uttrycket (att maximera färger) blir så verklighetstroget som möjligt. Oavsett vad ditt personliga uttryck i ditt måleri är så ger den här kursen dig en utmärkt övning i att gymnastisera seendet och utveckla din upplevelse av färg. Veckan bjuder på några dagar av hög koncentration och spännande utmaningar vad gäller både färg och form. Du kommer att arbeta med ett enkelt stilleben som läraren arrangerar för var och en samt även självporträtt för den som hinner.

Land art (INSTÄLLD)

Datum: 24-28 juni, vecka 26
Lärare: Henric Westlund

Land art kan förenklat sägas handla om konstverk av och i naturen. Men det är såklart mer mångfasetterat än så. Kursen börjar med en inledande introduktion om vad landart varit, är och kanske kan vara. Vi ser på olika verk som gjorts och låter oss inspireras av de omgivande miljöerna i trakten kring Kyrkerud. Veckans första dagar handlar främst om att inspireras och prova idéer, hitta platser, skissa på genomförande, undersöka förutsättningar och förbereda material och redskap. Under veckans sista dagar förverkligar vi idéerna och avslutar med en grundlig genomgång där verken dokumenteras och sammanställs. Vi använder oss främst av de material som naturligt finns på de platser vi väljer att arbete på. Det kan handla om jord, sten, trä, gräs, vatten med mera. Eventuellt tillför vi material som behövs. Det flesta av de redskap som behövs finns på skolan men ta gärna med skissmaterial och annat som du tror kan behövas. Tåliga kläder och skor rekommenderas.

Olja och akryl

Datum: 24-28 juni, vecka 26
Lärare: Niklas Eneblom

Vi utgår från lusten att göra bilder och har en fortlöpande diskussion i gruppen. Du kommer att instrueras individuellt utifrån dina förutsättningar med återkommande besök vid staffliet. Några gånger varje kursdag kommer vi ha en allmän genomgång med tankar runt de problem du kan stöta på inom måleriet. Om möjligt tittar vi återkommande på målningar både från samtidskonsten och det historiska måleriet för att se hur andra konstnärer löst problem som kan uppstå i en målning. Det kan gälla exempelvis komposition, skuggor och bilddjup. Du väljer ditt eget motiv att måla. Det kan vara alltifrån medtagna foton, det fantastiska landskapet runt Kyrkerud eller påbörjade målningar du fastnat med. Tanken är att alla efter kursens slut ska ha nya kunskaper, inspiration till eget fortsatt måleri och kanske en eller ett par egna målningar.