Vecka 27

Under första veckan i juli erbjuder Kyrkeruds folkhögskola sju sommarkurser.

Målarglädje, eller måla som fågeln sjunger

Datum: 1-5 juli, vecka 27
Lärare: Geir Yttervik

Det här är en kreativ kurs för dig som vill utvidga din konstnärliga horisont och glädjen över alla möjligheter måleriet har genom att träna ögat, sinnet och handen för att hitta nya vägar till inspiration. Vi kommer arbeta med former och kompositioner och blanda färger i olika måleritekniker. Du får lära dig att uppleva glädjen i det som lätt förbises i både processen och i val av motiv. Kursen hjälper dig att hitta din potential och acceptera det perfekta i det flyktiga och icke-perfekta.

Färgflöden – en kurs i akvarellmåleri

Datum: 1-5 juli, vecka 27
Lärare: Anneli Pihlgren

Pigment och vatten – det är vad som behövs för att starta ett målaräventyr i akvarell. Det kan vara allt från landskap, stilleben, egna bilder eller fritt experimenterande. Du väljer fritt hur och vad du vill arbeta med utifrån dina egna intressen och vilken kunskapsnivå du befinner dig på. Vi växlar mellan kortare gemensamma övningar och egna fördjupande studier. Enskild handledning, gemensamma genomgångar och bildvisning på temat ingår.

Ikonmåleri (INSTÄLLD)

Datum: 1-5 juli, vecka 27
Lärare: Alexander Deriev

Kursen är en mycket intensiv upplevelse för både tanke och själ där du steg för steg kommer att lära dig att måla din egen ikon. Varje moment föregås av instruktion och demonstration. Vi samtalar om ikonmåleriets teknik, material, färg samt historiska och teologiska betydelse. Andakt och bön är en naturlig del i mötet med ikonens andliga dimension. Du får ett paket grundmaterial (penslar, pigment och preparerad pannå) till en kostnad av 300 kronor.

Modellmåleri – olja och akryl

Datum: 1-5 juli, vecka 27
Lärare: Niklas Eneblom

Den här kursen är både för nybörjaren och den mer erfarna målaren. Modellmåleri och användandet av nakna människor i måleriet är i princip lika gammalt som måleriet själv. I den här kursen försöker vi gå till botten med detta. Varje dag inleds med några pass krokiteckning som uppvärmning och ett sätt att identifiera de eventuella problem som kan komma med att avbilda människokroppen. Större delen av varje kursdag ägnas sedan åt modellmåleri. Vi kommer arbeta med allt från minutkorta till halvdagslånga modellställningar. Du kan också komma med egna önskemål. Du kommer framförallt att använda teknikerna olja- och/eller akrylfärg men om du vill testa andra tekniker får du givetvis det. Du kommer att stöta på dina egna problem och möjligheter med din målning. Du kommer att få egen tid med läraren vid staffliet och allmänna problem tas gemensamt inför hela gruppen. Om möjligt kommer vi även återkommande att gemensamt titta på exempel på användandet av den nakna kroppen i historiskt och samtida måleri för att se hur du kan göra och för att få inspiration.

Fotokurs: människan och naturen (delvis svart/vit inriktning)

Datum: 1-5 juli, vecka 27
Lärare: Staffan Jofjell

Kursen inriktas på de två grundkomponenterna: människan och naturen. Vad är människan? Vad är natur? Hur ser den relationen ut? Vi ställer oss dessa och andra frågor och försöker gestalta dem i bilder. Vi ser på hur andra har behandlat frågorna historiskt och i samtiden, vi samtalar och prövar mot oss själva och våra liv. Vi kommer att jobba både i svart/vitt och i färg. Ta gärna med tidigare egentagna bilder som kan ligga till grund för nya. Vi kan också skanna 35 mm negativ i svart/vitt (småbildsfilm). Vi jobbar i Photoshop (på Mac). Programmen är något föråldrade så om du har en nyare systemkamera kan det vara problem att importera bilder i RAW-format men vi hoppas kunna lösa detta till kursstart. Enstaka bilder går alltid att lösa. Du kommer få egen inloggning till datorerna och kan även jobba kvällstid. Vi gör utflykter tillsammans och enskilt för att lära oss mer om oss själva och allt som kan omfattas av begreppet natur.

Örtkurs

Datum: 1-5 juli, vecka 27
Lärare: Gunilla Kvarnström

Vad kan du använda brännässla, tallbarr och lingonris till? På kursen får du lära dig att känna igen och ta tillvara många örter och växter genom att gå ut i naturen kring skolan. Vi varvar teori med tillverkning av örtbaserade salvor, oljor, schampon, tvålar, lotioner, myggmedel, hostmediciner med mera.

Drejning för alla (FULLTECKNAD)

Datum: 1-5 juli, vecka 27 
Lärare: Jonas Lindström

Kursen är inriktad på drejning där du får lära dig drejningens grundmoment som knådning, centrering och beskickning. Vi kommer att diskutera form, uttryck och inspiration. Du arbetar i sin egen takt med sakkunnig ledning. Målet med kursen är inte en färdig slutprodukt utan att finna glädjen i själva drejandet och samtalen däromkring.