Det här är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta med människor och göra skillnad. Utbildningen har en specialpedagogisk inriktning som ger dig spetskompetens och verktyg för att vara ett stöd för de som behöver det extra mycket. Nästan alla som avslutar kursen går direkt vidare till jobb. Du behövs!
Som fritidsledare jobbar du ofta fritt och självständigt. Du fungerar både som pedagog och vägledare. Grupper och grupprocesser står i fokus i fritidsledarens arbete och därför är ledarskap, kreativitet och samarbetsförmåga tre viktiga egenskaper. Detta betonar vi på utbildningen och använder därför ett arbetssätt som utvecklar din förmåga till att ta egna initiativ.
Utbildningen ger en unik spetskompetens för arbete med människor som har någon form av funktionsnedsättning – fysisk, psykisk, kognitiv, eller social. Du får kunskaper, erfarenheter och färdigheter som gör dig väl rustad för kommande yrkesverksamhet inom området. Den specialpedagogiska undervisningen omfattar 20 veckor och innehåller både teoretiska och praktiska delar.
Under utbildningen läser du följande ämnen:
Här kan du ladda ner utbildningsplanen för Fritidsledarutbildningen som pdf:
Hos oss finns flera kurser inom spelkultur, det ser vi som en styrka för alla våra utbildningar. Kanske är du också en inbiten gamer och vill läsa til fritidsledare bland likasinnade?
När du gjort din ansökan bjuder vi in till en informationsträff på skolan där vi berättar mer om utbildningen och visar skolan. Detta sker innan du får besked om antagning.
Du bör ha grundläggande behörighet för yrkeshögskola med särskild behörighet i svenska 2. Relevant erfarenhet från tidigare yrkesliv eller föreningsliv är meriterande.
Kostnader för litteratur, utrustning och resor tillkommer.
Kristinehamns folkhögskolas fritidsledarutbildning är en del av organisationen Fritidsledarskolorna.
Mer information hittar du på Fritidsledarskolornas webbplats (fritidsledare.se)
Fritidsledarutbildningen bedrivs endast på folkhögskola och är jämställd med högskoleutbildning. Att gå på folkhögskola är att vara tillsammans med människor, ta del av varandras erfarenheter, arbeta självständigt eller i grupp och därigenom växa tillsammans. Folkhögskolans unika miljö är en bra grund för både fritidsledaryrket och för det livslånga lärandet. Många av de som studerar på skolan bor på skolans internat, umgås på fritiden och knyter vänskapsband för livet.
Utbildningsort: Kristinehamn
Kurstyp: Särskild kurs, yrkesutbildning
Längd: 2 år
Praktik: 12 veckor
Studietakt: 100 procent
Sista ansökningsdag: platser kvar
Start: 18 augusti 2022
Studiestödsnivå, CSN: Eftergymnasial nivå
Internat: Ja
Avgift: Undervisningen på Kristinehamns folkhögskola är kostnadsfri men varje termin betalar du en serviceavgift på 1000 kronor för studiematerial, resor och förtäring vid gemensamma samlinga. Under utbildningen tillkommer kostnader på cirka 7 000 kronor per läsår för litteratur och specialveckor.
Öyvind Alster
Lärare
070-175 20 96
oyvind.alster@regionvarmland.se