Porträttmåleri i olja

Kurstid: måndag 23 november – fredag 4 december
Kurslärare och konstnär: Marie Levin

Observera att kursen inte är ansökningsbar.

Kursbeskrivning

Under de här kursdagarna kommer Du att få vägledning i traditionellt oljemåleri och temat är porträtt, antingen ett självporträtt eller på någon annan person, eller på ett djur.

Porträtt är en av de svåraste uppdragen en kan ge sig i kast med vad gäller måleri, men samtidigt en oerhört givande övning. Du kommer under den här kursen få flera tekniska tips samt konkret vägledning som gör att du förstår lite mer hur du kan ta dig an exempelvis alla, till synes, hudfärgade ytor och yviga frisyrer samt skapa en bakgrund som fungerar.

De färger du skall arbeta med är 4 till antalet och kommer från följande tillverkare:
Old Holland, Sennelier och Beckers och är av mycket hög kvalité och dessa köper du an-tingen på nätet eller av kursledaren. Du kommer att få mer ingående information om dem i ett senare välkomstbrev.

Varför den här enkla färgpaletten är både pedagogiskt smart och behaglig att arbeta med är för att färgerna var för sig svarar fint, tack vare sin höga kvalité, och för att de begrän-sade antal färgerna ger oss en naturlig lektion färglära i praktiken då förståelsen för hur färger påverkar varandra blir tydligt och även ett måste att ta hänsyn till.

Om du saknar någon kulör lägger du givetvis till den och vi utvecklar paletten efter hand och utifrån var och ens nivå.
Kursen innehåller även moment av teckning där Du blir vägledd kring hur ett ansikte är uppbyggt rent anatomiskt och proportionellt och vad som är viktigt att fokusera på för att få det så likt förlagan som möjligt, om nu det är ditt mål.

Andra tekniker som följer oljemåleri såsom att använda sandpapper, lasering och att spänna upp duk på spännram kommer vi också att gå igenom under de här dagarna.

Oavsett vad ditt personliga uttryck i ditt måleri är så är den här kursen en utmärkt övning för att gymnastisera seendet, utveckla din upplevelse och kunskap vad gäller färg och form samt att få en möjlighet att gå in i en djupare koncentration med stöd av en kursledare.

OBS! Kursen kräver god uppkoppling på nätet samt vana av att hantera dator och mobil-kamera. Mötesplatsen på nätet är Zoom, It´s learning samt mail.

Kursinnehållet kommer att bestå av instruktionsfilmer där kursledaren visar konkret steg för steg hur måleriprocessen kan gå till, textdokument med information kring material, länkar till spännande och inspirerande konstnärer och andra inspirationskällor samt möten via Zoom och It´s learning.

Kursen vänder sig till både nybörjare och mer erfarna då alla kommer att få personlig vägledning löpande under kursen.

Jag som håller kursen heter Marie Levin och är ansvarig för Kyrkeruds distanskurs Målara-kademin, arbetar som gästlärare i framförallt oljemåleri samt håller kurser och tar emot pri-vatlektioner i min egen atélje. Jag arbetar även med att ta emot porträttbeställningar.