Ullakademin

Under en termin med fyra närträffar får du lär dig mer om hantverksmässig andvändning av ull.

Ull- och Spinnakademin är en nybörjarkurs för dig som vill lära dig mer om hantverksmässig användning av ull. Vi fokuserar på teknikerna tovning och handspinning på spinnrock och slända.

Kursen går under en termin och består av fyra närträffar under hösten på Kyrkerud. Däremellan eget arbete hemma med möjlighet till återkoppling från kursledare och kurskamrater.

Vi lär oss om olika ullsorter och om hur ullen tvättas och prepareras inför att användas i tovning eller spinning. Kursen ger stora möjligheter till utbyte av erfarenheter, samarbete och nätverksbygge. Undervisningen ger dig både hantverksmässiga och konstnärliga erfarenheter samt bidrar till goda förutsättningar till fortsatt utveckling i textilt hantverk.

De fyra närträffarna har följande tema och datum

 • 21-08-27–21-08-29
  Grundläggande ullkunskap och introduktion till tovning, ytor och bild. Lärare C.E.
 • 21-09-24–21-09-26
  Att tova tredimensionellt i vått och torrt, vantar hattar och figurer. Lärare E.T.
 • 21-10-22–21-10-24
  Grundkurs i handspinning på slända och spinnrock, att tvinna trådar. Lärare E.T
 • 21-11-19–21-11-21
  Screentryck och ikat (shibori) på tovat samt andra garntekniker. Lärare C.E.

Kursmål

Kursens mål är att ge deltagarna grundläggande kunskaper och färdigheter kopplade till den moderna tovningens och handspinningens redskap, tekniker och material. Den visar på ullens olika uttrycksmöjligheter, förbereder för vidare eget skapande samt vidare estetiska studier.

Det finns 12 platser till kursen.

Om mig Christina Ekelund, lärare på Ullakademin

Jag som leder kursen heter Christina Ekelund Klevefjäll. Jag har en stor vana och mångårig erfarenhet av pedagogiskt arbete på Kyrkeruds folkhögskola sedan 1975. Mitt ämnesområde är Textila tekniker och dess egenskaper för gestaltning. I min egen konstnärspraktik arbetar jag med stickmaskinen, fiberblandningar och mönsterspråk. Jag är medlem  i Arvika konsthantverk.

Här medverkar jag i Tovning och Handspinning på Kyrkeruds Ullakademi.

Om mig Erik Torstensson, lärare på Ullakademin

Jag som har kursen heter Erik Torstensson och har frilansat på heltid som textilkonstnär och pedagog inom textila hantverk sedan 2012. Idag driver jag ett par distansutbildningar på Kyrkeruds folkhögskola i tovning och handspinning. Jag hade min första utställning med konsthantverk 2008 och har sedan dess ställt ut någon eller några gånger per år. Jag har en kandidatexamen i textilkonst från HDK, Göteborgs universitet, och läser för närvarande masterprogrammet i konsthantverk med ett fördjupningsprojekt i digital jacquardvävning.

Ansök här